Прочитај ми чланак

Драгољуб Мићуновић: Не сме се одустајати од вредности Петог октобра

0

dragoljub-micunovic

Не одустајте од вредности 5. октобра, јер иако нема идеалне правде, ако се за њу не боримо, постаћемо зверињак, каже некадашњи вођа ДОС-а Драгољуб Мићуновић

Пети октобар има своју тековину и да се он није десио сада не бисмо били на прагу Европске уније, каже у интервјуу за Б92, Драгољуб Мићуновић председник политичког савета ДС.

Било је је грешака, али порука је да не треба одустати од онога што су биле идеје тог историјског датума, каже Мићиновић.

Сваки пут кад народ изађе на историјску сцену, то је велики историјски догађај, каже Мићуновић.

Та револуција је прокламовала као вредност ЕУ, то је оно за шта смо се определили и журимо ка ЕУ пуном паром, додао је.

Он каже да је оно што је уследило после разочаравајуће у односу на очекивање, да се урадило мање у односу на оно шо се могло, али је много више од онога одакле смо почели, рекао је Мићуновић, један од вођа опозиције у борби против Милошевићевог режима деведесетих.

Како је додао, држава је напредовала, вратила се у свет, у међународне институције, подвукао је.

Међутим, како је нагласио, жалосно је што нисмо напредовали у погледу развоја институција, и рекао је да је део проблема и у менталитету, наводећу руску пословицу која је адекватна и за нас: руском човеку је тешко живети по закону.

Коментаришући политичку сцену, рекао је да је у политичкој сфери проблем персонализација власти у којој је важна личност, а не институција, а да онда ту настаје проблем, одакле ће се даље јавити и питање слободе медија и говора…

Упитан о евентуалном повезивању опозиције, каже да ће се тек видети како ће ствари ићи. Ако ствари крену лоше, као на пример по питању мера штедње којима је влада замислила да штедњу пребаци на грађане који могу најманање да се бране, онда може да рачуна на то да ће морати да истрпи један социјални бунт, рекао је.

Како је додао, може се рачунати и на велике протесте, а и на то да ће ти протести некога избацити на површину. Људи који су већ познати јавности, који су данас познати бизнисмени, недодирљиви, сигурно неће имати нову шансу, и протести избацити неке нове људе, оцењује.

Не одустајте од вредности 5. октобра, јер иако нема идеалне правде, ако се за њу не боримо, постаћемо зверињак, закључио је Мићуновић.

Од странака које су 2000. направиле ДОС, 14 година касније, у Влади Србије налазе се само две. Многих нема на политичкој сцени, а „главне“ су опет у опозицији.

Зашто је 5. октобар дан о којем се све више ћути, прочитајте у посебном тексту.

Интересантно је да, поводом годишњице 5. октобра, није било никаквог саопштења и изјаве ни из Демократске странке ни из Либерално демократске партије.

(Б92)