Прочитај ми чланак

Драган Ђилас: Београдских избора 2. јуна неће бити

0

“Што се туче београдских избора 2. јуна неће бити избора у Београду. Ово о чему они причају то нису избори, Европа је у својој Резолуцији Европског парламента са 90% гласова за рекла шта мисли о томе што се зову „избори у Србији“, ту су препоруке ОДИХР-а које су написане. Заиста није могуће да прво распишете изборе, а онда да идете у примену препорука” изјавио је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас за Н1, а саопштио ССП.

На питање шта значи то избора неће бити, Ђилас је одговорио да то значи да за њих из опозиције ти избори не постоје.

„Како ћемо се ми борити против тих “избора” то ће бити ствар о којој ћемо се заједно договарти у оквиру коалиције Србија против насиља и НАДА, а ја се надам и са још неким ванпралментарним организацијама као и са неким организацијама у којима су разни људи интелектуалици чија реч има тежину и који су својим радом и краијером у животу заслужили да их људи чују“, навео је он.

Како је рекао, пошто није човек који не критикује него и даје решења, за ову ситуацију постоји једно решење.

„Ми смо изашли са захтевима, један од тих захтева је било одржавање свих избора у исто време, никада нисмо рекли 2. јун, то је датум који су они из власти одредили. Када смо почели причу пре месец дана сматрали смо да има довољно времена до другог јуна, данас је мој став и став моје странке, а мислим и већине коалиције Србија против насиља, да други јун више не долази у обзир, пошто не постоји никаква могућност и веч су расписани избори у Београду да се све ово примени. Ова ситуацијаи може да се реши доношењем посебног закона Леx специалис који ће све изборе, а то је власт већ понудила за све осим београдских, преселити за октобар месец. Тај закон нам даје довољно времена да применимо пеоруке ОДИХР-а, да видимо да ли се оне примењују или само обећавају, да кроз ту ситуацију дођемо у ситуацију колико толико нормалних избора и одржавању на јесен. Ми ћемо као ССП, а понудићемо и осталим нашим колегама да израдимо Леx Специалис и да га предложимо у Скупштини Србије којим ће сви ови избори бити помераниан за период који омогућава примену препорука ОДИХР-а”, наводи Ђилас.

Он је нагласио да су две речи из препорука ОДИХР-а кључне.

„Прва је да ће се све ово урадити “wелл ин адванце” што значи на време и раније, а друга је да ће то бити последица и чињаница “политицал цонсенсус”, и то широког “а броад”. Дакле, очекује се да се политичке снаге у Србији договоре да онда из тог договора дође до примене препорука и све то на крају, кад се све буде дешавало ту буду укључене и организације цивилног друштва. Значи то је почетак примене препорука ОДИХР-а.

“Да ли постоји политички консензус? Не постоји. Да ли је то све урађено пре него што смо ушли у изборну причу? Није. Да ли су укључене организације цивилног друштва и Црта као најозбиљнија? Није.

Ђилас је рекао да је Ана Брнабић је поделила људима из опозиције јуче њихов план, а тачка 6 и 7, које се тичу тога да надлажни органи треба да спрече застрашивање и вршење притиска на бираче, стоји потпуно празно поље, а за независност регулаторног тела за електронске медије које треба ту нешто да уради, пише у новембру се бира ново.

“Ајде да се више не играмо и не шалимо. Александар Вучић је у Батајници у суботу рекао да су ови избори били чисти као суза, они се тако понашају и они сматрају да могу поново у таквој атмосфери да на те изборе изађу” нагласио је.

Што се тиче господина Несторовића, Ђилас је рекао да је оно што он види велика блискост и веза између господина Додика и господина Нестровића, очигледно је да их Додик на неки начин финансира, а они дижу улог пошто Додик очекује од Вучића да га брани још више него што га је бранио до сада, јер по ономе што смо читали у медијима постоји опасност од хапшења Додика због отужби за корупцију. Сада је то једна порука “ако ти мене не будеш бранио више онда ови неће учествовати на изборима, ни овако немаш легитимитет, а тек онда га немаш уопште”.