Прочитај ми чланак

Др Драган Петровић: Због заразе ЕУ блокира границе, емигранти остају у Србију

0

У својој недељној анализи за ју тубе каналу Србин инфо, др Драган Петровић, указује на велике изазове пред којим се налази Балкан и српски простори на почетку 2020. године. За само неколико последњих месеци изазови се увећавају, на ионако трусном подручју.

Део тих изазова су наслеђени од раније, али нису завршени или се чак заоштравају потенцијално, попут проблема на Косову и Метохији. Са друге стране милогорски режим, је успео да кризу у Црној Гори доведе до усијања доношењем спорног Закона о верским заједницама који је директно уперен против православља у целини, што је иницирало до сада не виђене масовне протесте верника и СПЦ, библијских размера. Република Српска се такође нашла на удару из Сарајева, где је Уставни суд БиХ покушао да прегласа Србе и Хрвате, доношењем уредбе о пољопривредном земљишту. Евидетно је да у САД делује званична политика Трампа, и паралелно представници како у деловима власти, тако посебно у опозицији, тзв. дубока држава, односно глобалистички центри и интереси. Нови избори за председника САД крајем ове године ће дати многе одговоре куда ће у следећем периоду ићи Америка. Те противречности се испољавају и на Балкану.

Са друге стране у Русији након смене са места премијера Медведева, Путин врши извесне кадровске промене, где је посебно важно доношење новог устава. Становништво у земљи је прилично незадовољно учинком владајућих структура, за које сматра да не воде довољно руску политику, што се поред неких унутрашњих тешкоћа, може правдати мршавим билансом у вези Украјине и Казахстана. Са друге стране сама личност и престиж Владимира Путина у ширим слојевима становништва није озбиљно критикована, али се траже радикалније мере и промене друштвене и укупне политике. Тако су санкције западних земаља подигле са друге стране руску пољопривреду, војни сектор и енергетика су снажни, али стандард становништва углавном стагнира. У том правцу се чини да руска политика на Балкану, прилично касни, и њени пропусти нарочито по питању Црне Горе, али и слабије деловање у другим срединама где је традиционално утицајна, су део општих слабости. Нарочито је инертна тзв. „мека моћ“ Русије. Чини се да Русија у последње време успева да побољшава своју политику и деловање.

Мигрантско питање и корона вирус су нови елементи подизања кризе на Балкану. У политичкој елитии, јавном мњењу Србије које је медијски и на сваки начин блокирано, и под видљивим протекторатом глобалистичких структура, све више се назире и шири нова велика пукотина везано за мигрантски проблем. Уколико све земље окружења и сама ЕУ блокирају своје границе и имају крајње рестриктивну мигрантску политику, прети опасност да масе миграната остану у Србији. И то било да буду враћене из ЕУ различитим облицима реадмисије, или преко новог придоласка на Балкан из Турске и другим каналима, буду заглављени у Србији, захваљујући марионетском понашању власти,дела компрадорске елите и блокади медија. Корона вирус се прво од стране власти, елите и медија неозбиљно третира, да би се експресно увеле ванредне мере у указала опасност.

Предстојећи парламентарни избори, које бојкотује највећи део опозиције, одвијаће се у готово нерегуларним условима, због мера усвојених због заштите од пандемије.

Јасно је да тзв. Светска политика има свој велики утицај на Балкан, српске просторе и све нас. По примеру рекације народа у Црној Гори, интересовање за проблеме, ангажовање и спремност да учествујемо у тим променама и процесима, а изнад свега солидарност свих који смо данас у Србији угрожени је важна претпоставка за преокретање ових негативних процеса и покушај да и сами учествујемо у креирању наше судбине.