Прочитај ми чланак

др ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Тридесети јун, уједињење

0

patriotski-blok-kosovo-metohija

Конструктивност, креативност, могућност долажења до неког резултата у области у којој се бавите, уз максимални фер-плеј, крајње коректан однос према сваком човеку, посебно ако сте имали прилике да сарађујете бар неко време са њим у животу је по мом мишљењу суштинска ствар, која треба да одреди сваког успешног, достојанственог и у друштву поштованог човека.

У хришћанству је опште усвојен образац да треба задржати човекољубље, достојанство, обзир према људима, чак и ако се нађете стицајем околности на супротном мишљењу. Није случајно у српском народу, у немањићкој Србији када је створен и темељ ове династије Сава Немањић постао духовни и култни понос српског народа кроз све потоње генерације, а не у тој мери, ни један од силних и успешних владара ове династије, закључно са царом Душаном Силним који је створио и територијално, економски и војно Србију као водећу силу у региону и једну од најјачих у тадашњој Европи.

То су знали и Турци па су мошти, за покорени српски народ у Турској, али и онај у Хабсбуршкој монархији, Млетачкој Далмацији, Дубровнику, Саве Немањића спалили на Врачару, да би се супротно њиховим намерама његов дух и култ се столећима и за сва времена учврстио код сваког Србина, а то је дух поштовања, вере у врлине којима и сами тежимо, одмерености и толеранције, патриотизма, самосвести, постојаности.

У том правцу на идеалима Светосавља и идеје праштања и дуговности Светог Саве треба задржати достојанство сваког од нас пред ирационалним оптужбама у режимским новинама због разилажења концепцијског са досадашњим СОФ. Наједном су се режимске новине забринуле и дају простор само једној страни због концепцијских подела у СОФ. Док смо држали прилично успешне трибине по Србији и јединствено критиковали режим, није било ни једног јединог извештаја са тих наших скупова, ни у Политици, ни у Вечерњим новостима да не говорим о електронским медијима са националном фреквенцијом. Чим је дошло до разилажења по питању даљег облика организовања, дакле не програмског, одмах су се режимски медији утркивали да дају прилику за ирационалне оптужбе само једне стране.

За моје остале пријатеље том приликом нападнуте не знам, али ја увек имам прилике да поднесем кривичну тужбу против дотичне особе где би се тражио доказ било које врсте за поткрепљење оптужби да сам и ја удбаш, а ако тога нема следи санкција и прилика да се одштета да рецимо Српском већу северног Косова чији сам иначе члан Политичког савета већ две године. Ипак психичко стање дотичне особе, дакле пракса давања олаких оптужби у јавности је такво да озбиљност схватања таквих оптужби губи смисао, што је можда и главни разлог разлаза наше групације из ОФ, јер некако испада да ми који смо сви тешње сарађивали са њим углавном одлазимо, а ови што остају га тек индиректно познају.

dr dragan petrovicИзмеђу осталог дотични господин је под својим уметничким смислом за креирањем највећег светитеља српског Саву описао у драми на најгрђи могући начин (као хомосексуалца и дегенерика) и то дело ће бити обележје животно ма како се трудио да новим скандалима и увредама ушушкана у заштиту режима блати друге часне људе. Јасно је да се уметницима и у свету много тога прашта, али у јавној сфери, се без аргумената не могу блатити људи, само зато што више нису у истом покрету, фракцији. Вероватно је режимским медијима циљ да се ми у патриотској опозицији толико међусобно нападамо, да потом то отежа сарадњу рецимо наше нове странке са Патриотским блоком као целином и др, па ја одустајем да учествујем у тако нечему.

Но вратимо се конструктивним стварима, имамо велику обавезу пред јавним мњењем, стањем у земљи, нашим активистима широм Србије који збуњени посматрају шта се дешава. Имам у свему томе добрих вести, требамо се окренути креативности, а кључна вест је да смо се договорили да ће у уторак 30 јуна бити Скупштина уједињења, односно да ће тога дана бити конституисана нова велика заједничка странка на челу са проф. Комазецом. До тога је требало да дође још у новембру-децембру, али знамо ко је био кочничар. У понедељак 15 јуна ће бити важан састанак формирања комисија за организацију скупштине 30 јуна.

Та наша уједињена странка ће променити постојећи назив Српска демократска странка. Председник ће бити проф Слободан Комазец, фузионисаће се још пар других покрета и наравно ми, садашњи Отаџбински фронт. Они који су остали са Синишом могу имати СОФ удружење грађана, дакле некоректно је да нас оптужује користећи режимске новине да смо му „узели странку“.

Нисмо дакле док смо били заједно имали никакву странку већ удружење грађана СОФ, ми смо привремено формирали ОФ, док се уједињењем са политичком странком дакле регистрованом СДС, стичемо статус политичке странке, а они остају удружење грађана што су и били. То ће вероватно остати лична аутократско комби удружење грађана, јер сумњам да ће моћи нарасти толико да може самостално скупити 10 000 потписа и за то потрошити административно око 60 000 евра, да када смо и били заједно смо тешко могли то да домашимо.

Управо стога је и стратешки било удружити се са СДС и стећи статус политичке странке, да не говоримо о томе да проф. Комазец је не само један од водећих живих економиста на постјугословенском простору, већ и изузетно пријатан човек, демократског опредељења, европских манира, толерантан и изузетно аргументован и квалитетан у медијским наступима.Поред њега СДС располаже са већим бројем изузтно угледних људи, професора универзитета, бивших и садашњих привредника, културних посленика и др. Овде отпадају оптужбе да имам лидерске амбиције и да је то довело до разлаза са Синишом, јер свакако смо сви предложили као неоспорног председника проф. Комазеца, иако он на томе није инсистирао, и чак је био спреман да се и неко други предложи.

Суштина која боли фракцију г. Ковачевића је што са нама иде највећи део чланства и буквално сви интелектуалци, без претеривања са њим је остало неколико људи са вишом школом. Препустили смо им фејсбук страницу СОФ и они су одмах у највећем претходне тв наступе и снимке, где смо ми који смо у ОФ скинули, дакле уништили су највећи део хронолошког материјала, и сада од интелектуалаца стављају највише мог блиског познаника Драгана Радовића (који је одличан привредник и признати економиста иако има вишу економску школу и прогласили га председником економског савета иако се он никада није сагласио да је са њима, већ је он близак и са Двери, радикалима, нама и никад није приступио СОФ већ само преко нас неколико остварио стручну сарадњу).

za-ekonomski-patriotizam-1

Такође, пуштају ставове др Виктора Радуна мог блиског колеге који и није дао пристанак да је са њима и тд. (узгред ми у новој странци нашој само у економији имамо осам професора универзитета и доктора на челу са Комазецом као водећим српским економистом). Рецимо главни човек који је уз Синишу је Јефтић, и кога именују председником за читаву Војводину како чујем, запослен је иначе на радном месту магационера и завршио је ваљда на приватном неку вишу школу. Тиме не желим да ни на који начин умањим Јефтића који је способан и радан човек на терену, као и оне људе који су тренутно остали уз фракцију СОФ, али и из овог се види да практично нико од интелектуалаца и људи истакнутих у својој области се колико знам за сада определио за Синишину групацију, што довољно говори да успешни и школовани људи када су га већ једном упознали у садашњим околностима радије прихватају пут ка уједињењу у политичку странку на челу са Комазецом и са људима који чине ОФ. Такође,

Практично сви до сада конституисани општински одбори су се или изјаснили да су са нама, или се још нису определили, па ће након 30 јуна имати мотив више да се определе у јединствену политичку странку. Ускоро ће кренути наша фејсбук страна, преузимање до садашње фејсбук стране СОФ и напади у режимским новинама је сав репертоар наведене фракције, али без квалитетних текстова, особа које могу имати јавне медијске наступе, са ниским нивооом политичке културе и приземним нападањем на своје дојучерашње садругове, они јасно показују значајне мане озбиљнијег бављења јавним наступом и политичком културом. Надам се да ће се следећих дана и код њих ситуација средити, и уследити коректан и аргументован начин излагања разлика и лобирања, јер се налазимо у демократском поретку. Срећом највећи део чланства и симпатизера до сада није у томе учествовао и чека даљи развој ситуације. Појачавањем наших сукоба, може само да се радује режим и структуре ненаклоњене патриотској опозицији. Стога молим да не прелазимо ниво потенцијалних разлика између нас, у некоректности, или чак прекид дијалога, јер и сутра ћемо се свакако срести и кроз патриотску опозицију сарађивати.

У том правцу бих позвао чланство до сада заједничког СОФ да прати и на демократски начин и својим избором се односи где ће се определити и да у сваком случају не бисмо требали прихватити подметање режима да се међусобно препуцавамо и вређамо, чему је свакако дао подстрек тешким и неаргументованим оптужбама преко режимских медија сам Ковачевић, чиме је само учврстио наше уверење да није дорастао одговорној позицији демократског опозиционог лидера. Личног сам уверења да ће јединствена политичка странка, разрађеног економског и социјалног програма, са једним угледним демократским лидером, водећим стручњаком у својој финансијско-економској области, у блиској сарадњи са читавом групацијом других угледних стручњака и доказаних људи са којима овом фузијом располажемо, имати предност над једном ауторитарно вођеним удружењем грађана, где је све подређено циљу лидера.

Извор: srbin.info