Прочитај ми чланак

Досије Звездан Миловановић: Из афере Телеком у Владу

0

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић приликом формирања готово сваке владе имао је бар по једно кадровско изненађење, а до сада су то углавном биле нестраначке личности, попут Ане Брнабић или Лазара Крстића. Овог пута би то изненађење могло да буде из редова напредњака и то у лику Звездана Миловановића, повереника те странке за град Ниш, али и власника ТВ Коперникус, која је објавила да ће управо он бити министар у будућој Вучићевој влади.

Александар Вучић и даље вага ко ће бити премијер, ко ће чинити будућу владу, да ли ће у њој бити СПС или СПАС или обе те странке, а медији за то време спекулишу и ко ће из Немањине 11 да “лети”. Са друге стране, једна телевизија веома блиска СНС-у јуче је објавила име наводног будућег министра, који се до тада у тој улози нигде није помињао.

Zvezdan Milovanović
Foto:Youtube

Наиме, ТВ Коперникус је обелоданила да ће у новој влади седети власник те телевизије Звездан Миловановић, који је уједно и локални нишки функционер СНС-а. Званичне потврде ове вести и даље нема, али је, с обзиром на власничку структуру тог медија јасно да је реч о информацији која је стигла из “добро обавештеног извора” или евентулано о медијском спину, који је из неког разлога намерно пласиран.

Он је у изјави за портал Нова.рс кратко навео да постоји могућност да буде министар, али да је све још у домену “разговора и договора”.

“Бићу на било којем месту на које ме странка постави”, рекао је он.

Ко је уопште Звездан Миловановић и шта би то могло да га препоручи за министарску функцију?

Као први човек нишких напредњака, важио је за најозбиљнијег кандидата за функцију градоначелника Ниша, а у односу на остале функционере СНС из тога града био је медијски и најприсутнији. Међутим, према објавама медија, та позиција биће поверена Драгани Сотировски, док је Миловановићу намењена министарска функција.

Миловановић и афера Телеком

Иначе, првенац у медијском бизнису је ипак његов брат Срђан, власник Коперникус корпорације, кога опозициони политичари оптужују за учешће у афери “Телеком”. Наиме, његова компаније купила је “О2”, сајт Б92 и ТВ “Прва”, за 180 милиона евра. Нешто раније је његов кабловски оператер Коперникус продат Телекому Србија за чак 195 милиона евра, а стручњаци су оценили да је та цена била превисока.

На месту повереника СНС у Нишу Звездан Миловановић је од 2016. године, а до тада се углавном помињао као један од власника ТВ Коперникус. Према подацима са сајта Агенције за привредне регистре, као појединац поседује 52,41 одсто удела у тој телевизији, а преостали део припада фирми “Твинел”, чији је он стопостотни власник.

Према писању Јужних вести, компанија Твинел, која се по АПР-у бави кабловским телекомуникацијама, у октобру 2019. постала је власник руинираног хотела “Србија” у Нишкој Бањи. Миловановић тада није открио по којој цени га је купио.

“Хотел је био приватно власништво и био је под хипотекама. То све држи она фирма која је купила потраживања за целу Србију, не знам како се зове. Купљено је и од власника хотела, али је морао да се договори и откуп свих потраживања по основу хипотека на том објекту. Хипотеке су биле преко 2,5 милиона. Откуп потраживања се увек погоди на мању цифру”, рекао је тада он.

“Јужне вести” су објавиле да иако Закон о спорту забрањује да чланови спортске организације буду страначки функционери, Звездан Миловановић је био и председник нишког Фудбалског клуба који се бави млађим категоријама “Железничар Коперникус”. Није познато да ли је и даље на тој позицији.

Како је писала “Политика” Звездан Миловановић и његов брат Срђан су близанци, рођени 6. октобра 1964. године у Нишу. После завршене основне и средње школе уписали су студије електронике и истога дана 1991. године бранили и одбранили дипломске радове.

Вређао новинаре

Јужне вести су раније објавиле да је Звездан Миловановић вређао новинаре тог медија, говорећи им да су “небитни”, “лажови”, “неписмени”… То је учинио након објаве текста о о партијском запошљавању, који је заснован на процурелој Вибер преписци СНС функционера.