Прочитај ми чланак

Донсен закон о порезу за фриленсере

0

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене Закона о порезу на доходак грађана и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, заједно са амандманима који су претходно договорени са удружењима фриленсера.

Како је пренео Н1, новим прописима је, између осталог, предвиђено да се нормирани трошкови (пореско ослобођење) повећа са постојећих 43 одсто на 50 одсто, уз неопорезиви део од 32.000 динара месечно, као и да се радницима на интернету омогући репрограм дуга на десет година уз уписивање радног стажа, сразмерно уплаћеном делу обавеза.

Рок за усвајање свих законских прописа који ће дефинисати будући статус радника на интернету, померен је на 1. јануар 2022. године, до када ће важити сада договорени услови.

Посланици су данас усвојили и Закон о електронском фактурисању, Закон о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама, измени и допунама Закона о осигурању и Закон о регистру административних поступака.

Министар финансија Синиша Мали рекао је у расправи да ти закони треба да допринесу побољшању пословног амбијента и лакшем пословању у Србији.

Мали је посебно истакао важност Закона о електронском фактурисању као системског закона који мења начин функционисања привреде по угледу на праксу Европске уније и треба да допринесе транспарентности и правној сигурности пословања.

Посланици су потврдили и три међународна споразума, од којих се споразум са Француском односи на изградњу метроа у Београду.

Потврђен је и споразум са Кином из области царина и са Сједињеним Америчким Државама о подстицању инвестиција између Владе Републике Србије и Владе САД.

Посланици рад настављају сутра када ће започети десету седницу редовног заседања.