Прочитај ми чланак

Домагој Маргетић ухапшен на граници, хтео да објави документа добијена од Цвијана!

0

Хрватски новинар Домагој Маргетић ухапшен је ноћас на граничном прелазу Батровци, објављено је на Твитеру.

Поред информације да је Маргетић приведен, објављен је и видео-снимак на ком се види

Полиција Србије ме је задржала и ухапсила и овде чекам разговор са неким ко треба доћи“, навео је Маргетић у кратком видео-запису који је такође објављен на Твитеру, уз објашњење да се легитимисао.

На истом Твитер налогу се још наводи и да је приведен „пошто је јуче на Твитеру најавио како ће на промоцији своје књиге у Београду наредне седмице одржати и презентацију документације добијене од Владимира Цвијана.

Подсећања ради, Владимир Цвијан својевремено је био прилично важна фигура у друштвеном и политичком животу Србије. Некада је био члан Српске напредне странке, сарађивао је са Борисем Тадићем, Томиславом Николићем и Александром Вучићем, а био је и адвокат. И поред тога, међутим, о његовој смрти се ништа није знало три године, све док није дошао тренутак да се Цвијаново име избрише из адвокатског именика.

Како се клупко прилично мистериозних околности одвијало, од надлежних институација, тачније Вишег јавног тужилаштва у Београду, саопштено је да је Цвијан починио самоубиство још 2014. године. Паралелно са тим, од његових блиских особа сазнали смо да ни они нису били обавештени о Цвијановој смрти, па је већ јака мистерија додатно продубљена. О самоубиству ништа није знала чак ни његова супруга… Један по један детаљ почели су недвосмислено да указују на то да је неко имао директну намеру да се оно сакрије.

Цвијан тужио Вучића

Владимир Цвијан је против председника Србије Александра Вучића 2013. године поднео кривичну пријаву, коју је Треће основно јавно тужилаштво одбацило. У кривичној пријави наводи се да је Вучић 18. децембра 2013. године у просторијама Српске напредне странке (СНС) на Новом Београду, физички кренуо да га нападне.

„После политичке расправе, кренуо је према мени са намером да ме физички нападне, што није успео јер је запео за столицу која се налазила поред њега“, изјавио је Цвијан тада.

Беливук нудио да говори о Цвијану

Вељко Беливук, оптужени вођа криминалне групе која се терети за седам ликвидација, отмице, силовање и друга тешка кривична дела, говорио је о Цвијану на самом почетку суђења које и данас траје пред Специјалним судом у Београду.

„Ако пристанете да пустите све овде, а мене и Марка Миљковића оставите у притвору, нудим се за сведока сарадника у случајевима за Савамалу, Оливера Ивановића и Владимира Цвијана“, рекао је Беливук.

Убрзо након овога огласио се и сам председник.

„Мислите да сам стварно убио некога од њих? Мислите да ико у то верује? Онај ко је оптужен за најтежа кривична дела има право да се брани на било који начин. У лажи су кратке ноге, не желим да коментаришем“ рекао је Вучић.

Иначе, Домагој Маргетић је хрватски новинар и истраживач, али и бивши политичар. Рођен је 1974. године у Загребу, а каријеру је започео почетком 1990-их. Својевремено је био и политички активан.