Прочитај ми чланак

Док Вучић као ретард скандира са навијачима, Ултра коп добија послове

0

Док председник Србије Александра Вучић са члановима навијачке групе "Ултрас бојс" пева навијачке песме, фирма "Ултра коп", иза које стоји њихов вођа Марко Вучковић звани Командант, вртоглавом брзином увећава свој профит, побеђујући на тендерима државних предузећа.

Да љубав између навијача и политичара постоји, већ деценијама нас уверава политичка пракса у Србији. Зарад мира на трибини и тишине на стадиону, власт је, чини се, склона да склапа разноразне неформалне пактове са вођама навијачких група, како оних са севера, тако и оних са југа. И док се о везама хулигана са југа и државе годинама извештава, поготову од хапшења Вељка Беливука званог Веље Невоље вође „Принципа“, о онима са севера углавном се ћутало, поготову због чињенице да је на северу, макар званично, било „мирно“, али и стабилно.

Међутим, видео снимак достављен нашој редакцији, на коме председник Србије Александар Вучић заједно са члановима навијачке групе „Ултрас бојс“ пева песму „А сад адио“ у познатом београдском ресторану, поново је вратила причу о везама и пословима између хулигана и државе. На снимку се види председник Србије како скандира песму имитирајући навијачки покрет једном руком, а међу мушкарцима окупљеним за истим столом наводно је и Марко Вучковић звани Командант, један од истакнутих вођа навијачке групе „Ултра бојс“, који је до октобра 2016. био сувласник фирме „Ултра коп“.

И док председник Србије Александар Вучић пева са навијачима, фирма „Ултра коп“ основана 2015. године на адреси стадиона Црвене звезде и пословне зграде у октивур стадиона у Љутице Богдан, годинама се бави извођењем грађевинских радова. И то веома успешно јер годинама остварује све већу добит.

Наиме, како је раније писао Инсајдер, компанија Ултра коп је током 2015, за само пет месеци постојања, остварила приход од 31,5 милиона динара и добит од 2,7 милиона. У 2016. години Ултра Коп је имао четвороструко веће приходе као и повећање профита на 7, 1 милион динара. И 2017. је завршио са још већим приходом и профитом. Фирма је имала приход већи од 120 милиона динара док је добит била скоро 8,5 милиона динара.

Како је фирма „Ултра коп“ добијала посао од јавних предузећа, открио је Инсајдер крајем 2018. године на примеру ЕПС-а.

„Једно од највећих државних јавних предузећа – ЕПС расписало је јавну набавку за извођење радова на реконструкцији дела електромреже у Београду почетком августа 2018. године, а процењена вредност овог посла била је 100.000.000 динара, односно скоро 850.000 евра. За овај посао, судећи по објављеној документацији, стигла је само једна, заједничка понуда две фирме – једне у власништву Београда, некадашње ЕПС-ове фирме Електроизградња Београд и фирме Ултра коп из Београда. Цена коју је конзорцијум понудио била је тек око 20.000 динара, односно 170 евра, нижа од процењене. Овај конзорцијум увео је у овај посао и два подизвођача, а како се може видети из доступних података, од укупне уговорене цене Ултра коп је зарадио четвртину, односно нешто више од 210.000 евра“, писао је Инсајдер.

На овај начин, констатује Инсајдер, Ултра коп, иако релативно нова фирма у области грађевинарства, добила је још један вредан посао од државе. Занимљиво је, међутим, да је Ултра коп досад за ЕПС углавном био ангажован као подизвођач док се у овом послу нашао као извођач радова, али заједно са фирмом која постоји више од пола века, и која је претходно била у власништву ЕПС-а, а сада је у власништву Града.

Иначе, против навијачке групе „Ултра бојс“, за чијег вођу слови Марко Вучковић, подношено је више кривичних пријава које или нису процесуиране или су поступци трајали годинама, писао је раније Инсајдер. Управо се то десило у једином поступку који је покренут против Марка Вучковића за наношење тешких телесних повреда комшиници Сави Милићевић.

Инцидент се догодио у октобру 2008. у насељу Сењак када му је, према кривичној пријави полиције, Сава Милићевић пришла и рекла да више не продаје дрогу јер ће у противном позвати полицију. Вучковић је, према пријави, напао жену ударајући је рукама и ногама и том приликом јој нанео тешке телесне повреде.

После два суђења, 2014. Вучковић је првостепеном пресудом осуђен на седам месеци затвора, али је ову пресуду у марту 2015. године Виши суд преиначио у ослобађајућу. Он је ослобођен оптужби за тешке телесне повреде због недостатка доказа, писао је Инсајдер тада.