Прочитај ми чланак

ДОГОВОРИЛИ СЕ ОКО ПОДЕЛЕ ПЛЕНА: Петорка води Београд

0

bg-privremena-uprava

Петочлану привремену управу Београда требало би да чине: Синиша Мали, Горан Весић, Милан Божић, Никола Никодијевић и Александар Крстић.

Према нашим информацијама, тај тим могао би у наредних неколико дана да добије пуну политичку подршку свих владајућих странака, како би до краја недеље Влада Србије и формално увела привремене мере у главном граду.

Мали, Весић и Божић кандидати су СНС, Никодијевића именују социјалисти, док Крстића предлаже ЛДП.

Наиме, према нашим информацијама, странка Чедомира Јовановића дефинитивно је позвана да учествује у привременој престоничкој власти и руководство ЛДП већ је кандидовало свог човека.

Крстић је по занимању дипломирани правник, а за време Ђинђићеве владе 2002. године био је именован за директора Управе царина. Пре тога, обављао је функцију председника градске владе у Нишу. Иако Нишлија, Крстић годинама ради у главном граду и ушао је у Председништво ЛДП као београдски страначки делегат.

Будући члан привременог већа Никола Никодијевић одборник је СПС у градској скупштини, а обавља и функцију секретара Извршног одбора Градског одбора социјалиста. Од 2008. до 2012. године био је шеф одборничке групе СПС у Београду.

Остали кандидати познати су широј јавности. Мали је Вучићев саветник за економију, Весић политички консултант и некадашњи функционер ДС и Београда, док је Божић, члан ГО СНС, био чак и вршилац дужности градоначелника престонице (од 30. септембра 1997. до 22. јануара 1999), тада као функционер СПО. 

ОДЛУКА УСКОРО

Премијер Србије Ивица Дачић најавио је да очекује да се у наредним данима постигне политички договор око Београда и да се већ до краја недеље уведу привремене мере у Београду. Формални предлагач ће бити Министарство за регионални развој и локалну самоуправу.
– Цео посао ће бити завршен најраније до краја ове седмице. Чим се дефинитивно утврди састав привременог већа, формулисаћемо и предлог за седницу Владе – рекао је министар Игор Мировић.

Око београдске управе, политички сукоб су наставили ДС и ЛДП. Пошто су се демократе успротивиле уласку Чединих у привремени орган, јер нису прешли цензус у престоници, из ЛДП је стигао одговор:

– Поручујемо ДС да прекину с бесмисленим провокацијама. Нити ЛДП шта дугује ДС, нити осећамо потребу да се са њима сукобљавамо и тако увлачимо себе и добронамерне грађане Београда у ту каљугу коју покушавају да створе. Потврђујемо спремност да уђемо у привремене органе власти Београда – поручио је потпредседник ЛДП Бојан Ђурић.

Из ДС су се поново позвали на Устав и Закон о локалној самоуправи, где је, како кажу, јасно наведено да се „приликом формирања привременог већа води рачуна о политичком саставу распуштеног парламента локалне самоуправе“.

Иначе, ни демократе се нису стално држале тог правила, па су рецимо, 2009. године увели привремену управу у Земун, а нису позвали радикале који су имали најјачу одборничку групу. Истовремено, укључили су ЛДП и Г 17 који су тада били испод цензуса.

(Вечерње новости)