Прочитај ми чланак

Додиков син и хрватски МУП демантовали да има пасош Хрватске

0

Министарство унутрашњих послова Хрватске демантовало је информацију коју су објавили поједини медији, да је син председника Републике Српске Игор Додик постао хрватски држављанин, што је и он сам негирао на друштвеним мрежама, јављају медији у БиХ и Хрватској.

Увидом у евиденцију захтева за стицање хрватског држављанства рођењем, која се води у Министарству унутрашњих послова, утврђено је да особа именом Игор Додик (отац Милорад) није подносила захтев за стицање хрватског држављанства. Дакле, информација да је особи додељено хрватско држављанство, а коју су пренели неки медији је нетачна“, навео је МУП Хрватске на упу бањалучке АТВ.

Информацију о додели држављанства на друштвеној мрежи Икс (X) демантовао и сам Игор Додик.

„Још једна у низу лажи које су лако проверљиве“, написао је Игор Додик.

Тврдње да је Игор Додик тражио и пре петнаестак дана добио хрватско држављанство, гостујући у једном подкасту, навео је Никола Кајкић, бивши инспектор у хрватском МУП, а сада жестоки критичар ХДЗ, па је за обрачун с владајућом странком искористио и тврдњу о наводној додели држављанства Игору Додику, јавила је агенција Хина.

Кајкић је протумачио и по којој основи би Додиков син могао тражити држављанство Хрватске, наводећи да је „Хрват и католик“ и да су „Додици 1627. године прешли на православље“.

Он па поставио питање какав би био интерес хрватских власти дати Додиковом сину држављанство, подсећајући како су обојица под америчким санкцијама, а зеједно с њима и Додикова ћерка Горица. Због тога су она и Игор заједно с оцем остали без приватних и пословних рачуна у банкама, а сада је блокиран рад неколико предузећа која поседују, наводи загребачка агенција.

Игора Додика отац Милорад је у међувремену поставио за организационог секретара Савеза независних социјалдемократа (СНСД), коју води од оснутка 1998. и која је сада чланица владајуће коалиције у БиХ, а чврсто држи полуге власти у Републици Српској, подсећа агенција.