Прочитај ми чланак

Додик: Самосталност РС национални циљ

0

republika srpska - karta

Самосталност Републике Српске (РС) је национални и народни циљ и наравно да треба да буде и политички циљ, рекао је данас ентитетски председник Милорад Додик.

„РС поштује међународни уговор који се зове Дејтонски споразум и то је оно на шта смо ми пристали, али то не значи да смо спремни да коригујемо наша права и смањимо нашу аутономију“, казао је Додик на новогодишњем пријему за главне и одговорне уреднике медија из РС.

Он је указао на то да се увек, када се умањивала аутономија РС, враћала прича о контрапроцесу – процесу самосталности.

Додик је поновио да је РС „у фази чекања“ да се у Федерацији БиХ реши питање „Сејдић-Финци“, односно спровођењу међународне пресуде у том предмету којом се брише национална дискриминација из изборног законодавства.

Чекају се решења о још неким питањима, што се може суштински одразити на будуће односе унутар БиХ, додао је председник РС.

Додик је потврдио да ће „Савет за заштиту виталног интереса РС“, о чијем је формирању донео одлуку, имати улогу да реагује у случају угрожавања тих интереса.

Тим стручњака имаће задатак да се упозна с различитим праксама европских земаља у овој области, навео је председник РС, и најавио да планира да у Савет укључи најодговорније функционере РС, а учешће у раду тог тела понудиће и представницима науке и делу опозиције, пренела је агенција Фена.

(Тањуг)