Прочитај ми чланак

ДОДИК: Са Лавровом разговарам о формирању власти у БиХ уместо инвестицијама

0

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Санкт Петербургу да ће на предстојећем састанку са руским министром иностраних послова Сергејом Лавровим разговарати о сарадњи Републике Српске и БиХ са Русијом и глобалним и регионалним питањима, те да ће га упознати о застојима у формирању власти на нивоу БиХ.

– То штети рејтингу БиХ у свету и, уместо да причамо о неким важним инвестицијама и слично, морам трошити време да објашњавам зашто је неко одлучио да игнорише формирање власти – рекао је Додик, који борави у вишедневној посети Санкт Петербургу, где ће учествовати на Међународном економском форуму, под покровитељством председника Руске Федерације Владимира Путина.

Додик је за АТВ рекао да је данас одржао низ састанка са представницима одређених банака и компанија.

– Гледали смо да видимо како можемо сарађивати са ВТБ банком, која је друга највећа у Русији. Преговарамо да једна сингапурска компанија дође крајем идуће седмице у Бањалуку да бисмо видели могућности инвестирања у Српску у инфраструктурне пројекте и у прозводњу делова аутомобила. Вечерас ћемо се састати са представницима компаније заинтересоване за наше пољопривредне производе, а, осим тога, неке руске компаније заинтересоване су за ИТ програме и наше потенцијале на том плану – навео је Додик, преноси Српскаинфо.

Он је најавио да ће се сутра састати са представницима Катара са којима ће разговарати о сарадњи и могућим инвестицијама, али и са руководством Санкт Петербурга.

Додик је додао да ће на плану сарадње са руководством Санкт Петербурга бити потписана „Мапа пута“ активности за реализацију списка приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Српске за период од 2019. до 2021. године.

– То су наши добри пријатељи. Бивши губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко води компанију „Росато“, једну од најважнијих руских компанија. Срешћу се са њим да видимо да наше компаније сарађују са том – рекао је Додик.

Он је најавио да ће се састати и са руководством руске компаније „Гаспром“ када је реч о градњи гасовода „Турски ток“ према Републици Српској, односно од Бијељине према западу Српске.

– Пројекат гасификације је важан за Српску и то је могућност да привреди буде понуђен јефтинији енергент – рекао је Додик.

Он је додао да ће се наредних дана састати и са руководством компаније „Зарубежњефт“ са којим ће разговарати о томе да буде обезбеђено сигурно функционисање те фирме у Српској.

Додик је нагласио да је Међународни економски форум један од највећих у свету.

– Долази значајан број државника, па и предсједник Кине Си Ђинпинг, што даје посебан значај овом скупу јер је Кина најбрже растућа економија у свету – оценио је Додик.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!