Прочитај ми чланак

Додик: Не верујем у БиХ, а Вучић по службеној дужности треба да верује

0

milorad-dodik-1

Дошао сам у Београд да упозорим државно руководство Србије да постоје напори Турске да се меша у унутрашње ствари у Босни и Херцеговини и да се навијачки односи према позицији Бошњака игноришући све друге интересе, пре свега Републике Српске, али и свих конститутивних народа, рекао је јуче за „Политику” председник Републике Српске Милорад Додик после разговора са државним врхом поводом спорне изјаве турског премијера Тајипа Ердогана да „ако би ико на било који начин дирнуо Бошњаке, имао би против себе 100 милиона Турака“.

Да ли сте покушали са сазнате да ли је истина то што су медији пренели да је Тајип Ердоган рекао?

Нисам ја инспектор или истражни орган да то утврдим. Он је ту изјаву дао и тек када сам реаговао на његову изјаву и када сам затражио да се о томе разговара у Београду, нико није нашто за сходно да о томе полемише из Турске. Ја сам сигуран да је он то рекао, а ако Ердоган може да забрани „Твитер”, онда преко јаких обавештајних служби може да је скине.

Турске амбасаде у Србији и Босни и Херцеговини су ипак демантовале ову изјаву. Колико сте после свега сигурни да је Ердоган то ипак рекао?

Амбасаде Турске у региону различито тумаче ту изјаву. Неке су казале: „Јесте рекао па шта?” Ја ту изјаву нисам измислио већ сам је прочитао у хрватском „Вечерњем листу”, а раније је била на неколико портала и тада сам сматрао да та прича можда није тачна. Од новинара из „Вечерњег листа”, који је о томе писао, сазнао сам да су они проверили ту изјаву у Турској и да им је речено да је тако речено. И поред тога они су затражили од турске амбасаде у Сарајеву да потврди или демантују ове наводе. Три дана је амбасада ћутала о томе и након тога су потврдили изјаву. Само онај ко даје изјаву може да је демантује, а не неко у име њега.

Стиче се утисак да се бојите Турске?

Мене не плаши ништа. Не желим само да будем наиван и да после десет година сазнам да сам 2014. године био глуп и нисам знао шта се дешава.

Зашто онда потенцирате да Турска прави проблем у Босни и Херцеговини?

Крајње је време да имамо на уму озбиљне намере Турске да креира прилике у Босни и Херцеговини онакве какве су њима потребне. Пре свега омаловажавајући и вређајући друге народе, а храбрећи Бошњаке које нико не дира. Бошњаци су релевантан политички фактор и немогуће је ту тврдњу Ердогана разумети другачије него као настојање да се охрабре Бошњаци да буду још тврђи у својим захтевима и да се другима пошаље порука да ћуте и прихвате шта долази из политичког Сарајева.

Које кораке очекујете од српског руководства?

Оно шта сам очекивао од Томислава Николића, председника Србије, и Александра Вучића, премијера Србије, на неки начин већ се дешава. То је прекид трилатерале која је била искључиво у промоцији турских и бошњачких интереса у Босни и Херцеговини. Србија није имала ништа од тога. Трилатерала је већ прекинута и она је била мотивисана тиме да се промовише турски и бошњачки интерес у Босни.

Шта је Србија конкретно имала од те трилатерале?

Да ли вам је државни врх у Србији прецизно рекао да нема ништа од трилатерале?

Није ми ништа директно речено, али сви видите да нема трилетерале и да се ти састанци не одржавају и видим озбиљну намеру Србије да са том фарсом прекине. Србија треба да гаји и да има добре односе с Турском све док се она не меша у унутрашње ствари у овом региону.

Да ли вас подржава опозиција у Републици Српској у ономе што сада радите?

Опозиција никада ни у чему не подржава власт.

Ово је ипак, крупно питање када се Србима на неки начин наводно прети са 100 милиона Турака…

Не разумеју они ништа, па ми према томе не могу ни дати подршку. Они се не баве политиком већ трачевима у јавним односима. Опозиција у РС је пробосански оријентисана и за то се они залажу.

После јучерашње конференције за новинаре у Београду чини се да ви и премијер Вучић немате исти политички поглед на Босну и Херцеговину?

Ја не верујем у Босну и Херцеговину, а Александар Вучић по службеној дужности треба да верује. Све остало није важно.

Д. Спаловић

(Политика)