Прочитај ми чланак

ДОДИК: Изетбеговић прети ратом, али како и с којом војском ће да нападне Српску?!

0

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће одлучно бранити Републику Српску, те поручио бошњачком члану Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу да не калкулише никаквим рачуницама да би могао безбедносно или политички да је угрози.

Додик је рекао да Изетбеговић прети ратом, а њега оптужује да угрожава безбедност.

– Шта Изетбеговић може да уради? Како да нападне Републику Српску? Шта да, рецимо, дођемо у ту екстремну ситуацију? Како би он то урадио? Са којом војском – упитао је Додик.

Он је навео да у Оружаним снагама БиХ има Бошњака, али да није сигуран да би сви били део Изетбеговићеве политичке одлуке.

Додик је истакао да Српска има своју полицију која је спремна да је брани, те додао да није непознато да Република Српска јача полицију, али из жеље да се бори против тероризма.

 

– Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак каже да је Република Српска манифестовала силу 9. јануара. Замислите глупости!? Наравно да онда није далеко од тога да Изетбеговић каже да Додик или Српска угрожава безбедност – изјавио је Додик у четвртак за Радио-телевизију Републике Српске.

Председник Српске каже да Изетбеговић напада Србију и Србе, јер је у силазној политичкој линији и напад на Србе му изгледа као добра варијанта да би вратио пољуљано поверење.

Додик је истакао да је Изетбеговић „уљуљкан Србима издајницима“ из заједничких институција БиХ, те да верује онима који измишљају приче о паравојним организацијама у Српској.

– У исто време под његовом ингеренцијом се у Федерацији БиХ налазе егзактне јединице које се паравојно организују. Знамо да је Изетбеговић покровитељ тога, да се многа ловачка друштва у ФБиХ припремају за брзу трансформацију за „не дај боже“ – рекао је председник Српске.

Додик сматра да је прича о наводној упитној безбедности смишљена с намером да буде елиминисан пре избора, односно да се не би кандидовао и био изабран.

Стандарди и чињенице

Председник Српске је истакао да нико није против побољшања односа између Срба и Бошњака, али да ти односи морају бити базирани на одређеним стандардима и неупитним чињеницама.

– Република Српска је неупитна. Никакав разговор са Бошњацима или било ким не може да се деси уколико је захтев умањење снаге Српске. Само можемо разговарати о јачању снаге Републике Српске – поручио је Додик.

Он је нагласио да је за Српску прихватљива БиХ онаква каква је написана у Дејтонском споразуму, односно да је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а не онаква каквом је види Изетбеговић и део међународне заједнице.

– Наша политика је политика ревизије свих наметнутих одлука високог представника да би се довели у позицију да три народа и два ентитета разговарају у БиХ. Свако друго наметање, очекивања, посебно његове будалаштине у вези са претњом ратом су доказ човека који нема никакво решење – истакао је Додик.

Он је поновио да се о правима Српске не дискутује, да она нису за трговину и да се о томе не може отворити ниједна дискусија ни панел у свету у којем би Република Српска учествовала и дала легитимитет.