Прочитај ми чланак

ДОДИК: Бакир прети ратом

0

Ако Изетбеговић пред западним дипломатама пребраја оружје, е то онда јесте претња ратом! Ми из РС нећемо нападати, али се морамо бранити... Србија је данас гарант мира и стабилности и Вучић је најзаслужнији за то.

© Tanjug/ Раде Прелић

© Tanjug/ Раде Прелић

Председник Републике Српске Милорад Додик у разговору за Информер упозорава да, ако је истина да се Бакир Изетбеговић пред западним дипломатама хвали да има више војника под оружјем од Срба, онда је то отворена претња ратом!

Додик каже да Изетбеговић изгледа није свестан да оваквим претњама ризикује много и уверава да Српска никада и нипошто неће изазвати нови рат. Он истовремено наглашава да ће се РС свим расположивим средствима бранити у случају евентуалног напада!
Неће само ИСИС моју смрт

Знате ли да сте 11. на листи ИСИС за одстрел?7

– Чуо сам за то… Знам да би многи желели да виде моју политичку елиминацију, а неки чак физичку ликвидацију. Није ми свеједно, али то је бреме које носи функција председника Републике Српске.

– Прво, нисам сигуран да Бакир има армаду која би могла да оствари његове планове. Друго, колико год да он пали логорске ватре, ми не желимо нови рат! Нећемо никог нападати, али нека свако буде сигуран да ћемо бранити земљу. У том смислу, значи нам то што Србија, као војна сила у региону, смирује тензије и гарантује мир.

Постоји ли реална опасност од сукоба?

– Од када је, још у миру, 9. јануара 1992. године формирана РС она је стално угрожена и оспоравана. Срби су, да вас подсетим, први нападнути у БиХ. Касније, за време Месића, појавили су се геостратешки планови да Хрватска „пресече“ РС. Вероватно неко и данас размишља о томе, али не верујем да ће се то десити. Ако би хрватска војска ушла на нашу територију, то би била агресија! С друге стране, у службама у Сарајеву данас раде ратни сарадници Алије Изетбеговића, исти они који су доводили муџахедине да убијају Србе. Нисмо наивни да верујемо да су се променили и зато смо опрезни…

Да ли сте разочарани одлуком Србије да се не меша у питање референдума у РС?

– Ни најмање. Став да се не меша у унутрашња питања РС је коректан. Вучић је само био незадовољан јер смо имали договор да то не коментаришемо пре састанка, а ја сам неопрезно дао изјаву о референдуму. Ми имамо одличну и пријатељску сарадњу. Србија поступа као прави гарант Дејтонског споразума. Србија је данас гарант мира и стабилности и Вучић је најзаслужнији за то.

Неки тврде да је референдум увод у цепање БиХ?

– Одлуку о референдуму је донео парламент РС и он није никакав увод у сецесију, као што тврде у Сарајеву. То је само изјашњавање о прослави Дана РС, јер ми 9. јануар доживљавамо као национални празник. То представља позив на мир, а не сукобе. Нема ни говора о било каквом цепању.