Прочитај ми чланак

Додик: Амерички амбасадор у БиХ се понаша непринципијелно, мораће референдум о статусу Српске

0
Фото: © Sputnik/ Алексеј Никольски

Фото: © Sputnik/ Алексеј Никольски

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак непринципијелно понаша и нагласио да одлука Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике Српске никада неће бити спроведена.

– Могу само поручити да су бесмислена саопштења америчке Амбасаде када славимо наш дан. Ми поштујемо њихове празнике, могли би и они наше – истакао је Додик.

Он је рекао да га не занима одлука Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике Српске и да никада неће бити спроведена.

– Нека то зна и амбасадор (САД Морин Кормак) и сви они који су је навели да нас баш данас повреди тиме што је написала да ми кршимо Дејтон, да је долазак премијера Србије Александра Вучића овде кршење Дејтона – навео је Додик.

Према његовим речима, они су злонамерни и против Републике Српске, а амерички амбасадор непринципијелно се понаша у БиХ.

– Она нема право да задире у бит овог народа и нема право да нам на тај начин држи лекције. Ми ћемо славити 9. јануар, амерички амбасадор нека пише своје саопштење – закључио је Додик.

Амбасада САД у БиХ апеловала је да власти у Републици Српској направе одговарајуће измене да би будуће прославе Дана Републике биле у складу са захтевом Уставног суда БиХ који је оценио неуставним дио Закона о празницима Српске, те наложио Народној скупштини Републике Српске да измени спорне одредбе.

(Срна)

Милорад Додик: Не искључуjем могућност референдума о статусу Српске

БAЊAЛУKA – Председник Републике Српске Mилорад Додик изjавио jе данас да због „наметања“ Босне и Херцеговине коjа ниjе у складу са Деjтонским споразумом и Уставом БиХ не искључуjе могућност евентуалног референдума о статусу Републике Српске.

Додик jе, одговараjући на питања новинара после свечане академиjе поводом обележавања Дана Републике Српске, рекао да се данас слави Република Српска у складу са уставном позициjом коjу има у Босни и Херцеговини.

„Имаjући у виду да се то овде покушава наметнути нека Босна и Херцеговина нисам и нећу да искључим никада могућност да Срби овде одлучуjу о свом статусу у некоj будућности“, поручио jе Додик.

Oн jе синоћ у изjави Танјугу оценио да „БиХ одређена Деjтонским споразумом више не постоjи“ и да jе за РС прихватљива само Босна „у деjтонском смислу“, „кроз коjу РС има карактер државе“.

„Aли, пошто такве Босне више нема, него има Босне коjа jе наметнута насиљем високог представника, она Босна коjу подржава само jедан народ, муслимани у БиХ, за нас ниjе прихватљива, jер jе она унитарна и централистичка. Tаква Босна и Херцеговина не може да има нашу подршку“, поручио jе Додик.

(Танјуг)