Прочитај ми чланак

Додик: Ако Шмит наметне Закон о државној имовини прогласићемо самосталност

0

Ако Кристијан Шмит наметне Закон о државној имовини, истог тренутка ћемо прогласити самосталност, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик новинарима у Бањалуци.

„Требало је ми да изаберемо високог представника, а да га релевантном резолуцијом потврди Савет безбедности. Ни једне, ни друге те ствари нема. Када кажете да то није у реду по Дејтону, они одговарају да подржавају Шмита. Наравно да подржавате, али он овде нема овлашћења, каква је ово демократија“, упитао је Додик, преноси РТРС.

Додик је упитао каква је то Европска унија у којој се на тај начин може одлучивати.

На питање, шта је Додику стратешки циљ о одлуци Шмита који долази овде неовлашћено, поручио је да он није именован.

„Повуците га у Немачку, али треба му дати 24.000 евра плате коју има. Нама је најважније питање имовина, а они су довели Шмита да би једног дана осванула његова наводна одлука о Закону о имовини на нивоу БиХ. Ако до тога дође, истог тренутка смо донели одлуку о самосталности“, истакао је Додик.

Додик је раније данас разговарао у Бањалуци са специјалним изаслаником Владе СР Немачке за Западни Балкан Мануелом Сарацином, коме је поновио јасан став да Српска одбацује сваку врсту деловања Кристијана Шмита као високог представника.

Додик је поновио да Савет безбедности УН није потврдио Шмита за високог представника како је то предвиђено Дејтонским споразумом и да он, представљајући се лажно, прави штету и угрожава суверенитет БиХ.