Прочитај ми чланак

Добрица Веселиновић: Дритан Абазовић је помиритељ Црне Горе

0

Гост Војина Радовановића у емисији ''Наши дани'' је Добрица Веселиновић, члан и активиста Иницијативе ''Не давимо Београд!''.

Тема емисије су били избори у Црној Гори, као и проблеми у Београду, попут сече шуме на Кошутњаку, Савском насипу, Београду на води. Такође речи је било и о промени улица у граду, као и о споменику Стефану Немањи испред зграде некадашње железнице.

Не давимо Београд је подржао Грађански покрет УРА на изборима у Црној Гори, а Веселиновић наводи како су то урадили јер су се нашли на зеленој агенди. “Са њима смо сарађивали на разним темама заштити животне средине, очувању природних добара и демократизацији друштва. Зато смо одлучили да њим подржимо, сматрамо да тамо има квалитетних људи. Није нас толико изненадио њихов успех, они су то градили постепено.“ Додаје да га је позитивно изненадио целокупни резултат изборе, а кључ победе опозицији види у раздвајања на три блока, која су омогућила политичку профилацију различитим гласачима.

Сматра да треба бити обазрив у ономе шта Мило може да понуди онима који би прелетели.

“Велику ће улогу имати покрет УРА и Дритан Абазовић, из простог разлога јер то јесте свакако микс свега онога што Црна Гора представља. Имате човека који је из Улциња, Албанац, који је грађански оријентисан и који као такав може да помири те две стране. И то је оно што Црна Гора представља, микс свега, није једнострано и не можемо се правити да је једнострано. Тако се продубљују сукоби, то неће резултирати добро.“ – наводи Веселиновић.

Веселиновић каже да је пројекат Београд на води превара, те да ту нема великих инвеститора Арапа који су јавности представљени. У емисији је било речи о проблему тога пројекта, са стране урбанизма, архитектуре, али и са стране финансија и криминала. Наводи такође да је проблем то што се не зна да ли ће то бити јавни или приватни простор, да ли ће бити ексклузивно насеље.

Такође, било је разговора и о споменику Стефану Немањи, чије постављане је почело на Савском тргу. “Сведенијим делом се боље могла показати величина Стефана Немање, имагинација уметника је могла да допринесе изгледу. Ова величина споменика неће да добар начин показати величину Стефана Немање.“

Причало се и о борби против плана детаљне регулације за Авала филм. “Авала филм је као државно предузеће приватизовано и сада инвеститори који је купио велики број хектара више не жели да се бави филмом, попут случаја Београд филм. Инвеститор је иницирао промену тог плана за Авала филм, да би му се дозволила интезивна изградња стамбеног објекта. У самом плану стоји да Србија шуме је дозволила пренамену неколико хектара шума на Кошутњаку у грађевинско земљиште. Дозвољена је велика спратност, саобраћајнице, сеча…“ Не давимо Београд је, подсећања ради, сакупљао потписе за иницијативу за очување Кошутњака, заједно са групом “Битка за Кошутњак“.

Такође речи је било и промени улица, улици Благоја Јововића, али и о питању Савског насипа, где против правно викендице има син Томислава Николића, људи блиски режиму, као и народни посланик и новинар Александар Јовановић, и односа председника општине Нови Београд Александра Шапића према том проблему.

Речи је било и заштитном симболу Иницијативе НДМБГД – жутој патки, која се повезивала са протестима у Русији и Бразилу.

Веселиновиће је одговорио на питање новинара о финансирању Иницијативе, те да ли их заиста плаћа Сорош.

За више погледајте цео интервју.