Прочитај ми чланак

ДНЕВНИК УВРЕДА: Иза Угљанинових провокација и Зукорлићевих прозивки крије се новац

0

Тешке увреде пале су последњих дана између лидера Бошњака у Рашки, а иза салве увреда у којима је потегнуто све - од криминала, преко лицимерја, до директних удара у државност Србије стоји - новац. Добро, и борба за власт, али и њен крајњи резултат је исти и мери се милионима, личним привилегијама, државним ухлебљењем...

Иницијалну капислу је испалио председник Бошњачког националног већа (БНВ) Сулејман Угљанин, политичар који је, пре свега познат по томе што је врло тих и сервилан када је на државном буџету, а врло гласан и провокативан кад није.

Зукорлић о Угљанину: Радикализацијом до профита

Он је најпре позвао шиптарско-окупаторског министра спољних послова Беџета Пацолија у посету Санџаку, и то у својству шефа дипломатије државе коју Србија не признаје. Одмах након тога јавности је објаснио и да председник и премијерка Србије Александар Вучић и Ана Брнабић, као ни остали министри, бошњачки политички представници, а након тога и поентирао:

– Да смо ми (Санџак) држава, ја бих га одмах признао. Али нисмо – рекао је Угљанин говорећи о Косову.

Његове испаде тих дана јавност је коментарисала политичком кампањом за предстојеће изборе за БНВ, који ће бити одржани на јесен. Управо тако Угљанине ставове прочитао је посланик и лидер БДЗ Санџака Муамер Зукорлић, који је то, међутим, искористио да пренесе читав случај у дубље политичко блато.

Зукорлић је прво навео да је Угљанин забринут да ће изгубити предстојеће изборе за то веће, “па у дослуху са појединим спољним и домаћим политичким факторима, рачуна да би радикализацијом стања могао страначки и ускоинтересно да профитира”.

Међутим, Угљанин није једини кога је Зукорлић “поткачио”, јер му се на мети нашао и стари ривал, лидер СДПС и министар у Влади Србије Расим Љајић.

„Криминалац“, „лицимер“…

Одговарајући на Љајићеву констатацију да је Зукорлић опаснији од Угљанина, и да “смо му ми (странка) главна препрека да од Санџака направи спове приватно власништво”, бивши муфтија преко медија одговара да је Љајић “криминалац”, да води “лицимерну политику”, да у Рашкој (Санџаку) “руководи озлоглашеним криминалним групама”, као и да му је време за политичку пензију.

Када се све ово узме у обзир, намеће се питање “шта је посреди”? Да ли неко од Рашке покушава да направи проблематично подручје, да ли је реч о монети за поткусуривање, или је само посреди политичка нетрпељивост која с времена на време ескалира?

Борба вредна 20 милиона динара

Јесењи избори за БНВ су суштина свега овога, каже за “Блиц” један од лидера Бошњака из Санџака и министар Расим Љајић. Како објашњава, нервоза расте, заузимају се страртне позиције, и све то “мучи Угљанина, а нарочито Зукорлића који је најслабији чинилац у Санџаку”.

– Зато он на све, званичне и незваничне начине, тражи подршку за предстојеће изборе. Његове шансе на тим изборима су најмање јер је сваки пут до сада био поражен, а предстојећи избори су му једнини начин да се дочепа нечега. Што се моје странке тиче, ми ћемо подржати свакога ко је против Зукорлића на тим изборима. То је сасвим извесна ствар – прича Љајић.

Како наводи, иако избори на БНВ нису политички, борба се води као да јесу, јер треба имати на уму да се за рад добија новац, и да је реч о око 20 милиона динара на годишњем нивоу.

– Санџак никада није био потенцијално жариште сукоба, чак ни десведесетих, нити било какве кризе, а тек сада то неће бити. Ми смо тамо доминантна странка, учествујемо и у власти у другим општинама, а сви резулати које смо постигли, остварени су на политици афирмације и мултиетничности. Показали смо да можеш бити и лојалан држављанин и лојални припадник нације којој припадаш – наводи он.

Говорећи о Муамеру Зукорлићу и његовом “прозивкама”, Љајић каже да је његова странка “једина брана да од Санџака направи криминалну џамахирију”.

– Он би да буде сва власт, да све приватизује. Њега је, изгледа, неко убедио да  треба да управља санџачким народом – истиче Љајић.

„Боље да се свађају међу собом“

Да нетрпељивост лидера из Рашке постоји одавно каже и директор Центра за регионализам Александар Попов, “нарочитио када је реч о Угљанину који је своју, иначе незгодну реторику, “појачао” нарочито од када је Зукорлић у власти, због чега се још израженије представља као заштитник Бошњака.

– Избори за БНВ су сигурно један од разлога зашто се све ово дешава јер, ко освоји те изборе, он је формални представник Бошњака. Наравно, реч је о телу мешовитог састава, али онај ко има бројчану премоћ може да се легитимише као представник бошњачког народа – прича Попов, и наводи да чак и када нема избора, Угљанин “воли себи да прави маркетинг”.

Када је реч о ривалитету Љајића и Зуркорлића, Попов каже да он није никаква новина, али објашњава и да је реч о нечему што владајућој већини у Србији одговара јер, “боље је да се они међу собом свађају, него да се заједно свађају са влашћу”.

– То је старо непријатељство које с времена на време исплива на површину – каже Попов.

Лоша ствар у свему овоме је, каже он, што се не само у Србији већ и у региону (Рашка није само део Србије), који је пре свега оптерећен економским проблемима, овакве ствари могу генерисати мишљења и тумачења да неко нешто покушава да ради на етничкој основи.

– Такође, треба имати у виду и јак утицај Турске у Рашкој. Она може целу ствар да пацификује или погорша, а ако се одлучи за ово друго, то би могло да буде отварање врата и неким “играчима” са стране – закључује Попов.