Прочитај ми чланак

Ђукановић најавио стварање Црногорске православне цркве: Изгледа немогуће док…

0

Лидер владајуће црногорске Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић је на конгресу те партије казао да Црна Гора мора имати јасно осмишљену идентитетску политику, као и да је неопходно сузбити грубо оспоравање националног идентитета.

ДПС, каже Ђукановић, има разумевања за очекивање једног дела јавности да се обнови историјски неупитна Црногорска православна црква (ЦПЦ).

Мило Ђукановић (Фото: nspm)

Он је на осмом Конгресу ДПС-а у Бемакс арени у Подгорици рекао да је ДПС следила, како је рекао, визију у коју су уткани сви национални интереси Црне Горе од очувања мира, до обнове независности, преноси РТЦГ.

Примарни интерес је, како је рекао, снажење државног идентитета Црне Горе: „И то мора бити много више до сада одговорност свих државних институција“.

Ђукановић је рекао да ДПС уважава потребу свих националних заједница да афирмишу своје идентитете, додајући да се „зато противи сваком покушају оспоравања или наметања идентитета“.

Он је рекао да се мора одлучно сузбити грубо оспоравање црногорског идентитета.

– Највећа је обавеза владајућих субјеката да на ову осетљиву тему водимо толерантан дијалог са свима. Кроз то гледамо и на актуелне дилеме о црквеном питању у Црној Гори. Закон нам треба да уреди односе измеду државе и цркве. Није циљ да се мењају насилно власнички односи, али свака држава има право и обавезу да провери да ли су ти односи претрпели нелегалне промене које немају покриће у архивској документацији – казао је Ђукановић.

ДПС, како је рекао, има разумевања за очекивање једног дела јавности да у процедурама утемељеним у грађанским и канонским прописима и правилима обнови историјски неупитну Црногорску православну цркву (ЦПЦ).

Он је цитирао Нелсона Менделу, који је рекао: „Увек изгледа немогуће, док се не уради“, и као да се то, како је рекао, односило на Црну Гору.

– У вртлогу 90-их, упркос заведености емоцијом југословенства, суочени са избором измеду рата и мира, одабрали смо мир и суживот свих вера и нација, и успели да одбранимо ту вредност, што никоме није пошло за руком – рекао је Ђукановић.

Да се Црна Гора поколебала крајем деведесетих година, како је рекао, НАТО и ЕУ би јој данас били веома удаљени, ако би Црне Горе уопште и било.

Сва постигнућа Црне Горе резултат су политике коју је предводио ДПС, првих година самостално, а онда у аранжману с партијама у коалицији.

Конгресу присуствују македонски премијер Зоран Заев, председник СДП-а Србије Расим Љајић, председник СПО Вук Драшковић, као и лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак, навела је РТЦГ.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!