Прочитај ми чланак

Ђорђевић за Регнум: Русија главна тема избора у Србији

0

„Главна тема недавно одржаних председничких и парламентарних избора у Србији била је Русија, јер је однос политичких партија према питањима српско-руске сарадње био одлучујући фактор за њихов пролазак у парламент. Ипак, на тим изборима највише је изгубио српски народ“, изјавио је за руску федералну информативну агенцију Регнум лидер покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић.

Подсетимо, према прелиминарним резултатима председничких избора, актуелни председник Србије Александар Вучић освојио је око 59 одсто гласова и тако победио у првом кругу. Српска напредна странка Александра Вучића је, према резултатима парламентарних избора, добила око 42 одсто гласова, док је прозападна коалиција Уједињени за победу Србије добила око 14 одсто гласова.

„Прелиминарни резултати избора само су потврдили оно што ми из покрета Ослобођење говоримо већ неколико година – мафијашки режим се не може победити на изборима. Александар Вучић и његова Српска напредна странка остаће на власти и на државном нивоу и у Београду. Од тога ће изгубити само српски народ, јер то значи наставак политике пљачке и издаје националних интереса зарад опстанка на власти“, сматра Ђорђевић.

Према његовим речима, занимљиво је да су српско-руски односи постали главна тема ових избора, јер све мале странке које су добиле довољно гласова да уђу у парламент себе позиционирају као проруске.

„Друга ствар је што су оне углавном под патронатом Вучића – неке странке је основао, неке финансира, а неке једноставно контролише. Али остаје чињеница да су сви они ушли у парламент управо због проруске предизборне реторике“, рекао је Ђорђевић.

Најбоље је на руску карту одиграла Социјалистичка партија Србије Ивице Дачића, наставио је Ђорђевић. Дачић је водио отворену проруску кампању и то је утицало на изборне резултате – социјалисти су добили неочекивано велики број гласова, сматра лидер Ослобођења.

„У сваком случају, показује се да ће свако ко жели да се бави политиком у Србији не водећи рачуна о проруском расположењу српског народа једноставно изгубити. С друге стране, они који вешто манипулишу расположењем народа, као што то ради Вучић, могу да искористе и српску русофилију да би добили изборе, па да, већ као победници, наставе са манипулацијама“, рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, биће занимљиво видети како ће резултати ових избора утицати на унутрашњу и спољну политику Србије – да ли ће Вучић развити русофобичну линију или ће, напротив, одложити тренутак придруживања антируским санкцијама за касније. Ђорђевић није искључио могућност да ће се Вучић корак по корак придружити санкцијама, како би то остало непримећено у јавности.

Анализирајући резултат који је на изборима добила прозападна опозиција, коју представљају коалиције Уједињени за победу Србије и Морамо, Ђорђевић је истакао да су ове странке заједно добиле око 20 одсто гласова, што одговара броју либерално настројених грађана.

„Прозападна опозиција је током предизборне кампање подржала обе резолуције Генералне скупштине УН усмерене против Русије, за које је гласала и актуелна власт. Тиме су себи одузели и одређени број гласова, јер неки бирачи који нису подржали Вучића због тога нису хтели да гласају за њих“, објаснио је Ђорђевић.

Он сматра да се прозападна опозиција несумњиво може сматрати губитником, али је у извесном смислу изгубио и Александар Вучић, који ће имати и до 30 посланика мање у парламенту. „За њега је најважније било да победи на председничким изборима и да остане на месту шефа државе још пет година“, рекао је Ђорђевић.

„С друге стране, да говоримо отворено – нико од опозиције није учествовао на овим изборима да би победио Вучића и ослободио Србију. Сви су изашли на изборе да би ушли у парламент, да би добили новац, посланички имунитет. Имамо чудну ситуацију да се људи радују што су прешли цензус. Нико не говори о ситуацији у Србији, шта се дешава око Косова, нико не помиње ни чињеницу да се гласање није одржало на територији јужне покрајине. За мене ће будуће институције власти бити нелегитимне, пошто избори нису одржани на 17% територије Србије. Али то не смета такозваним патриотама или „проруским“ странкама које славе што су освојиле 3% гласова и ушле у парламент“, закључио је лидер Ослобођења.