Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Вучић поново уводи вербални деликт

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић реаговао је данас на писање неколико таблоида, којима се најављује увођење казни за увреду председника Републике, наводно на основу праксе која већ постоји у неким европским државама.

Ђорђевић је оценио да се ради о удару на слободу мишљења и изражавања, што су вредности зацртане у Уставу Србије.

„Сигурно је да се Вучић плаши да чује мишљење народа и жели да га ућутка. Као сваки аутократа, он има патолошку потребу да буде омиљен, али против народа се не може. Зна он врло добро шта стварно мисле чак и они који гласају за њега“, каже председник Ослобођења.

Ђорђевић је истакао да су опозициони активисти у последњих неколико година, како каже, неретко привођени због статуса на друштвеним мрежама.

Лидер Ослобођења је подсетио на случај Александре Аранитовић, која је провела пола године у притвору због увредљивог твита на рачун Александра Вучића, а која је правоснажно ослобођена.

„Грађанин Србије Милорад Николић је 2017. умро у притвору, где се нашао након што је слао СМС поруке које су процењене као угрожавање Вучићеве сигурности. Претходног месеца је приведен опозициони активиста у Новом Саду јер је поделио Ђиласов интервју на друштвеним мрежама, као и један опозиционар у Апатину, јер је на фејсбук поставио слику Вучића“, каже Млађан Ђорђевић.

Ђорђевић објашњава да је то „облик застрашивања“, где се, како каже, људи хапсе и држе у притвору да би режим послао поруку. Према његовим речима, сада се припремају законске одредбе да такво поступање државних органа подигну на виши ниво и омогуће кривично гоњење за све који другачије размишљају.

Он је оценио да се ради о „поновном увођењу вербалног деликта“. Такође је изразио сумњу у могућност да „армија ботова под контролом владајуће странке производи такве садржаје, да би дали основа за гоњење опозиционара и негативну кампању“.

„Занимљиво је како Вучић из европског законодавства преписује одредбе о заштити сопствене личности, али занемарује оне о борби против корупције и организованог криминала“, закључује лидер покрета Ослобођење.