Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: СНС да поштује Устав Србије и свој страначки статут

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић упозорио је данас „председника, функционере и чланове Српске напредне странке“ да морају да поштују Устав Србије, али и свој страначки статут, у поступку смене председника београдског одбора ове странке и министра одбране у Влади Србије, Небојше Стефановића.

Наиме, претходних дана су се бројни градски и општински одбори Српске напредне странке широм земље изјашњавали о поверењу Стефановићу, што Ђорђевић оцењује као „флагрантно кршење статута СНС“.

„Штавише, то је кршење елементарне логике. Зашто би се одбор СНС из Врања или Сомбора изјашњавао о раду председника београдског одбора? Изгледа да се Александар Вучић плаши да пита своје београдске чланове“, каже лидер Ослобођења. 

Све ово „подсећа на изјашњавање о резолуцији Информбироа“, каже Ђорђевић, али и додаје да „СНС ионако подсећа на комунистичку странку“.

„СНС не може да поштује ни правила која су сами записали у свој статут, а хоће да воде озбиљну државу“, додаје Ђорђевић.

Он је такође објаснио да се смена министра мора обавити по процедури зацртаној у Уставу, кроз разрешење у Народној скупштини, а не у локалним одборима владајуће странке.

„Страначки одбори не могу да смењују министра. Устав Србије у једном од својих основних начела каже да политичке странке не могу непосредно вршити власт, а управо се то сада дешава“, рекао је председник покрета Ослобођење.

Ђорђевић каже да ће због тога правници овог покрета размотрити могућност обраћања Уставном суду.

„Такође позивам чланове СНС да се супротставе овом тешком кршењу не само Устава Србије, него и статута сопствене странке, које је дириговано од стране Јајиначког клана, тј. браће Вучић“, закључује лидер Ослобођења.