Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ се састао са Анатолијем Карповим, одиграли хуманитарни шаховски меч

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић састао се јуче у Москви са послаником Јединствене Русије у Руској државној думи, шаховским велемајстором и вишеструким прваком света у овом спорту, Анатолијем Карповим.

У пријатељском и срдачном разговору, Ђорђевић је упознао Карпова са актуелном политичком ситуацијом у Србији, посебно у вези са косовским питањем. Саговорници су се сложили да је „Косово суштина српског идентитета“ и да би губитком Косова и Метохије Србија „угрозила своју егзистенцију, али и спољнополитичку позицију“. 

Карпов, који је посланик Руске думе од 2005. године, истакао је значај Резолуције 1244 и подршке коју Русија пружа Србији по том питању. 

Шаховски велемајстор је истакао да је више пута у прошлости посетио Србију, која му је остала „у драгом сећању као прелепа земља“. Ђорђевић је позвао Карпова да поново посети Србију као гост покрета Ослобођење, што је он прихватио. 

На крају сусрета, Ђорђевић и Карпов су одиграли ревијалан шаховски меч, након чега је прослављени шахиста потписао таблу која ће, према речима лидера Ослобођења, бити продата на хуманитарној аукцији у Србији. 

Прошле недеље је потписан споразум о сарадњи између Фонд мира који је основао Анатолиј Карпов и Скупштине народа Евроазије у којој је заменик генералног секретара Млађан Ђорђевић.

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић борави у службеној посети Москви, где учествује на међународној конференцији посвећеној Косову и Метохији, а за време боравка ће имати више састанака у Руској думи, државној администрацији и Руској православној цркви.