Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Опозиција да напусти Скупштину и не буде саучесник у издаји

0

По свему што смо видели претходних дана, Александар Вучић је прихватио споразум којим се признаје илегална и једнострано проглашена независност Косова, наводи се у саопштењу председника покрета Ослобођење Млађана Ђорђевића.

Његов режим ће, у име Србије, признати документе, пасоше, националне симболе тзв. државе Косово. Обавезаће се да поштује њен суверенитет и да развија добросуседске односе. Размениће дипломатске представнике и неће се противити чланству тзв. Косова у било којој међународној организацији. То је, укратко, садржај француско-немачког предлога. Признање свих одлика државности нечега што постоји као илегална структура на територији ваше државе.

Великом преговарачу и државнику Александру Вучићу био је довољан састанак од сат времена са америчким и европским представницима да се повије као комад јефтине пластике и прихвати споразум у целини. Чиме су га уценили? Одласком западних фирми које овде добијају масне субвенције и јефтино производе за западно тржиште? Укидањем безвизног режима за шта је потребна читава процедура у Бриселу на коју би сигурно вето ставила Мађарска, а можда и још неке европске земље? То је нереално и на дугом штапу. Извесније је да се радило о личном притиску. Уосталом, када водите криминални режим са толико репова у смислу корупције, криминала, па и ликвидација политичких противника, свашта се може наћи у фиоци против вас.

То значи да је Александар Вучић свесно предао вековне националне интересе српског народа у замену за очување сопствене моћи, власти и богатства. За личну корист. То је школска дефиниција издајника.

И то није ништа ново. За мене је Вучић издајник и много пре овог споразума, то сам јавно истицао много пута. Још од Бриселског споразума којим је расформиран и повучен апарат силе Републике Србије са севера Косова и Метохије, преко „кувања жабе“ последњих година током којих је Албанцима редом предавано управљање телекомуникационим и енергетским системом, попуштано им је у вези регистарских таблица, прећутано им је најављено укидање границе између Косова и Албаније. Па све до априлских избора прошле године који, мимо Устава, нису организовани у српским срединама на Косову и Метохији, што је један од разлога због којих их покрет Ослобођење сматра ништавним.

Дакле, овај последњи споразум није превише битан за чињеницу да патриотски оријентисани Срби сматрају Вучића издајником, али ће му дефинитивно зацементирати тај статус у историји. И није битно што је верзија „пуштена“ у јавност можда неповољнија по Србију од стварне која ће бити на крају усвојена. Шта ће на крају дана променити ако Вучић као награду славодобитно представи народу оснивање Заједнице српских општина? Да ли ће некакво удружење грађана без икаквих стварних атрибута аутономије бити довољна замена за признање Косова, или је то само мала коска коју су свом верном Александру бацили његови западни ментори, како би српском народу лакше гурнуо издају низ грло?

Није уосталом битно ни да ли ће споразума до краја бити – по свој прилици Аљбин Курти се не савија тако лако као наш државник па можда његовог потписа ни не буде. За нас као народ, за нашу будућност, за нашу душу, важно је само то да нас води човек који је споразум о признању илегалног отцепљења сопствене територије јавно прихватио.

Шта то онда говори о нама и о томе какви смо људи? Шта то говори о Српској православној цркви, ако овакву издају прећути? Шта говори о професорима и академској заједници? О војсци која је Косово и Метохију пре само 24 године бранила јунаштвом достојним славних предака. О странкама које се тобоже противе овом режиму, а сада се у мишје рупе завлаче.

Ево предлога за њих. Напустите Народну скупштину. Овим путем јавно позивам опозицију да то учини. Не учествујте у издаји. Немојте делити одговорност са Вучићем. Немојте давати легитимитет признању Косова тиме што ћете бити део некакве исцениране процедуре.

Немојте се скривати у Вучићевој скупштини. Изађите међу народ, позовите народ на улице, станите са народом и на чело народа ако треба. По први пут у својим политичким каријерама преузмите одговорност за нешто.

Не морате на то гледати само као на патриотски чин. То је и политички прорачунат потез. Јер Косово је тема на којој је Вучић дошао на власт, обећавши западу да ће учинити оно што ниједан други српски политичар није хтео – потписати Бриселски споразум. Али Косово је и тема на којој ће пасти. Ко то не види или одбија да види, тај једноставно није опозиција већ саучесник режима и саучесник издаје.

Александар Вучић је обезбедио место у историји српског народа и у њу ће бити уписан црним словима. Да ли ће то место са њим делити и опозициони политичари, видећемо врло ускоро, већ у наредним данима и недељама.