Прочитај ми чланак

Ђорђевић: Косовска политика режима свела се на непостојећу ЗСО

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић коментарисао је данас наводе из Владе Србије о формирању Заједнице српских општина на Косову и Метохији. Он је оценио да формирање ЗСО „није ни близу“.

„Пре 2 месеца СНС и Српска листа славили су формирање ЗСО на билбордима и плакатима, а од ње и даље ни трага ни гласа“, истиче Ђорђевић.

Према његовим речима, „тужно је и жалосно“ што се цела косовска политика режима Александра Вучића свела на „мољакање Приштине да им одобри оснивање ЗСО у форми удружења грађана без икаквих овлашћења“.

Он је подсетио да влада већ девет година „моли разне приштинске власти да им бар то учине“, али да стално наилазе на одбијање.

„Најновије понижење им је задала Вјоса Османи, која је поновила да од ЗСО нема ништа, упркос мољакању Петра Петковића и осталих промотера Бриселског споразума“, каже лидер Ослобођења.

Ђорђевић је навео да је Влада Србије још 2013. године потписала Бриселски споразум, у коме је у замену за формирање Заједнице српских општина предато „српско правосуђе, тужилаштво, полиција и цивилна заштита“ у српским срединама на Косову и Метохији.

„Српско становништво је практично остављено без било какве заштите, у замену за обећање формирања једног удружења грађана. А чак ни то нису добили. Катастрофалан споразум, а уз то и противуставан“, наводи Ђорђевић.

Председник Ослобођења је додао да ни евентуално формирање ЗСО не би утицало на живот Срба у покрајини.

„ЗСО служи само као димна завеса за српску јавност, нешто чиме ће да замажу очи јавности  када буду признавали Косово“, оцењује Млађан Ђорђевић.

Он је закључио да би следећа патриотска влада Србије морала да поништи све „противуставне договоре које је СНС направила у вези Космета“.

Из покрета Ослобођење саопштили су да се они принципијелно противе ЗСО јер је њихова политика „да су Косово и Метохија саставни део Србије“, а на основу Устава Србије и Резолуције 1244.

„ЗСО не може да замени Устав и Резолуцију 1244“, додао је Ђорђевић.