Прочитај ми чланак

Ђорђевић: Дачић да преузме одговорност и откаже референдум о промени Устава

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић позвао је данас председника Скупштине Србије Ивицу Дачића да „преузме политичку одговорност“ и откаже референдум о изменама Устава у области правосуђа, заказан за 16. јануар 2022. године.

Ђорђевић је тај захтев изнео након што је објављен снимак Ивице Дачића са састанка са представницима цивилног друштва, на којем он критикује долазеће гласање о промени Устава.

„Тај референдум свакако не сме да се одржи. Уставне промене доноси нелегитимна скупштина, у којој нема опозиције. Српска напредна странка (СНС) покушава на силу да промени највиши правни акт Србије“, истакао је Ђорђевић.

Додао је да „разуме фрустрацију“ Дачића тиме што се „СНС не бави референдумом на коме је сама инсистирала“, већ пребацује одговорност на њега.

Ђорђевић је оценио да се ради о прорачунатој политичкој стратегији напредњака.

„Гурнуће у први план Дачића, збуњиваће јавност, а онда ће 16. јануара извести своје уцењене и плаћене гласаче на референдум и прогурати на силу промене Устава“, рекао је лидер Ослобођења.

Он је као доказ својих тврдњи подвукао чињеницу да у јавности „практично не постоји“ никаква информација о изменама Устава, те да нема кампање и да је референдум заказан „у сред зиме и одмах након празника“.

„Цео тај референдум је уствари пробни балон. Ако им ово сада прође, следеће је брисање Косова и Метохије из преамбуле, на исти недемократски начин. Зато референдум не сме да се одржи“, нагласио је Ђорђевић.

Како је објаснио, најједноставнији начин да се гласање откаже јесте да Ивица Дачић, као председник парламента, обустави све радње на спровођењу референдума.

Ђорђевић је додао да му је „драго“ што Дачић „полако схвата незавидну политичку позицију у коју га стављају напредњаци“.

„Тиме почиње да се остварује и план који је наш покрет промовисао раније ове године у Москви, а по коме би Ивица Дачић преузео функцију вршиоца дужности председника републике уместо Вучића, те водио Србију до првих следећих слободних избора“, истакао је Ђорђевић.