Прочитај ми чланак

Ђилас: Вучић шаље 200 батинаша на народ у суботу! Ево ко их води! (ВИДЕО)

0

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас упозорио је да власт "размишља да доведе хулигане и 200 људи Милана Радоичића" на суботњи протест иницијативе ПроГлас у центру Београда.

Ђилас је новинарима испред седишта Републичке изборне комисије (РИК) у Београду рекао да ће се ССП и коалиција „Србија против насиља“ прикључити сутрашњем протесту на позив потписника иницијативе ПроГлас због наводне изборне крађе.

„Прикључићемо се сутрашњем великом протесту у Београду, обезбедићемо озбиљну редарску службу која ће сптечити све који желе да праве провокације и биће све мирно. Знамо да власт размишља и спрема да доведе разне хулигане, да спрема 200 људи Милана Радоичића. Немојте то да радите, немојте слати полицију у цивилу да буду међу нама. Имамо довољно редара који ће сами обезбеђивати скуп“, рекао је лидер ССП.

Поновио је да нико из коалиције „Србија против насиља“ не спрема било какво насиље.

„ССП и коалиција Србија против насиља никада ниједну акцију нису заснивали на насиљу, боримо се само дозвољеним демократским средствима“, рекао је Ђилас и оценио да не би било ниједног инцидената током протеста испред Скупштине Београда прошле недеље да је власт дозволила кандидату те коалиције и члану Привременог органа Београда Владимиру Обрадовићу да уђе у то здање.

Поруке за Вучића и Хила

„Александре Вучићу престани да лажеш о томе шта сам говорио на састанцима са страним посматрачима. На сваком од тихсастанака сам говорио исто, а ти ако имаш доказ да ћемо отимати власт насилним путем – па пусти снимак. Само објасни како си прислушкивао шефа посматрачких мисија и опозиционе лидере. На сваком од отих састанака сам рекао исто оно што сам рекао у интервјуима – избори у Србији се краду“, рекао је и навео да се кроз кампању увећала крађа.

Краду се, како наводи, кроз лажне опозиционе листе, кроз притиске на бираче, кроз довођење бирача… „Било их је при пре годину и по дана, само је сада морао више да их доведе, да не би изгубио изборе. Резултате на крађи остварене ми, као опозиција, нећемо прихватити и борићемо се демократским методама да се изборна воља грађана поштује, то сам рекао и јавно и људима које сте ви, ваша Влада, позвали као посматраче овде, који вам сада говоре да избори нису фер“, навео је.

Подсетио је на дописе које је је опозиција послала ОДИХР-у и да је то јавно.

Другу поруку имао је за америчког амбасадора Кристофера Хила. Хил је оценио да Русија има мало преосталих пријатеља, посебно у Европи и да је због тога одлучила да искористе изборе у Србији „у очајничком покушају да остане релевантна“, као и да на тај начин покушава да унесе „раздор између Србије и њених евроатлантских партнера“.

„Није спорна жеља Русије, већ ко заиста одваја Србију. Господине Хил, ово је насловна страна данашњег Информера, овде пише – Запад обећао Драгану Ђиласу, довешћемо те на власт ако у Србији направиш Мајдан. Господине Хил, ко уређује Информер, Александар Вучић или Руси? Чији је човек Драган Ј. Вучићевић – руски или Вучићев? Сви знамо да не може ништа да се појави док Вучић не каже. Ово је Александар Вучић ставио насловну страну, немојте више да шаљете поруке које не одговарају истини. Више пута сам са вама разговарао, знамо да сте били противник бомбардовања, да желите да будете пријатељ Србије. Господине Хил, ако желите да будете пријатељ Србије, не можете да будете пријатељ Александра Вучића. Пријатељи Александра Вучића нису пријатељи Србије и грађана Србије“, навео је.

Демантује таблоиде

Две насловне стране, два Вучићева таблоида. У чему је разлика? изјавио је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас показујући две насловне стране Ало-а “Зло, тајкун прави пакао за нову годину” из 28.12 2023. и Објектива “Пале Србију на дан избора” 31.03.2022. непосредно пред изборе прошле године.

Разлика је само у датуму када су објављени, навео је Ђилас, прва је од јуче, а други од пре 18 месеци када су били претходни избори, а садржај је истоветан.

Да ли је било насиља, нереда, зла, хаоса пре 18 месеци? Није. Али то не представља проблем. Да исти људи објаве исте лажи, рекао је Ђилас.

Још два доказа за исту ствар, навео је показујући насловну страну Ало-а од пре неколико дана “Ђилас прети са 1000 наоружаних људи” и Информера 7.02.2022. “Специјални рат, опасна Ђиласова кампања”.

“Да ли се ишта од тога десило? Никад ниједна ствар, али их то не спречава да са тим настављају. Пре годину и по дана 100 евра за Вељине хулигане и батинаше, данас 150 евра за студенте, вероватно зног инфлације па је повећана цена”.

Пре годину дана, на дан избора Организациона јединица службе УКП-а шаље свим станицама како сам ја имао састанке са Прелићем и његовом екипом и како ћемо организивати упаде на бирачка места и насиље. Ђорђе Прелић и ја. Да ли се од тога нешто десило? Није никад, рекао је.

Ђилас је показао и твит Владимира Ђукановића који је 2.априла, непосредно пред изборе прошле године написао “Постоје озбиљне индиције да ће током изборног дана Ђиласови провокатори изазивати инциденте на бирачким местима са циљем да оборе изборе и делегитимишу изборни процес…”

Сада, 15. децембар, два дана пред изборе, он пише “Постоје веома озбиљне информације да ће представници тајкунске листе “Србија против насиља”… покушати да изборе обесмисле, један од сценарија да током читавог дана инициарију и провоцирају сукобе на бирачким местима…” Дакле, господо, лажете. И то лажете много. Крали сте изборе и тада са увезеним бирачима, сада сте крали још више. Сутра је протест на који позива Проглас, биће миран и ненасилан. Позивам режим да одустане од намере да на скуп доведе 200 присталица Милана Радоичића који ће сви бити обучени у исту одећу. Знамо да то радите. Немојте. Немојте више убацивати полицајце у цивилу као што сте то до сада радили па су они добијали батине од својиј колега. Сјајна вам је идеја када смо шетали до МУП-а да сви имају исте патике. Немојте да се презувају на улици испред комбија. Срамотите се. Имамо довољно редара који ће обезбедити да шетња и митинг прођу у најбољем реду”, истакао је Ђилас.

Он је на конференцији за новинаре испред седишта Републичке изборне комисије, рекао да се ништа није десило, али то не спречава таблоиде да наставе, преноси Данас.

„Две насловне стране два Вучићева таблоида. У чему је разлика. Само у датумима. Овај 31. мата 2022. три дана пред претходне изборе прошле године претимо да ћемо палити Србију на дан избора и све остало што сад понављају. Да ли је било насиља пре годину и по дана, да лли је неко рушио изборна места не. Али данас понављамо исту причу“, навео је он показујући насловне стране таблоида.

Он је упоредио изјаве функционера СНС Владимира Орлића од пре годину и по дана да „опозиција штампа лажне позиве за гласање да докажу да долазе људи да гласају у Србији“ и Ане Бранабић која каже да су „Ђиласовци организовали Арену“.

Према његовим речима, пре годину и по дана се писало да се „даје сто евра за Вељине батинаше“, а данас 150 евра.