Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: Под овим условима се неће ићи на изборе

0

Ако не буду промењени услови којима ће се омогућити фер и демократски избори, кад год они били расписани, није искључено да ће их Савез за Србију бојкотовати.

О овоме је, између осталог, разговарано недавно на састанку представника опозиције на Златибору, из редова оснивача Савеза за Србију на челу са Драганом Ђиласом. Упитан о ставу према Косову, наш извор каже да су се учесници скупа „усагласили око тога да Косово и Метохија треба да остане саставни део Србији“.

Wikimedia Commons

„Учесници су се противили ставу да Косово треба да добије столицу у УН“, казао је наш извор, а потом пренео и договор око европског пута Србије и сарадње са НАТО. „По питању ЕУ такође су били сагласни да би требало да се сачека са уласком Србије у ЕУ, како би се видело на којим принципима ће се убудуће организовати ЕУ, али и каква ће бити судбина НАТО.“

Демантујући информацију да су се на златиборском скупу делили посланички мандати будућег Савеза за Србију, наш извор додаје да се о томе није говорило ни на Златибору, али и на пет или шест састанака, колико их је до сада одржано.

„То није потенцирано ни на једном досадашњем састанку. Има времена да се о томе прича, у зависности од тога какав резултат ће Савез постићи на евентуалним изборима. Учесници су напокон схватили да нису битни мандати, него 30 програмских тачака око којих су се окупили“, тврди саговорник Данаса, који жели анонимност, додавши да је циљ тог савеза да се „коначно Србија промени и да постане правно уређена држава, да се децентрализује, уреде области образовања, здравства и остале друштвене сфере“.

На примедбу да назив новог опозиционог блока подсећа на некадашњи Савез за промене, наш саговорник тврди да нови савез „ни именом и начином на који је формиран нема никакве везе са некадашњим опозиционим блоком“.

„Нису иста времена, нити је исти политички противник и мора другачије да се приступа проблемима“, објашњава наш саговорник, а на примедбу да су чланице Савеза разнородне и програмски и идеолошки, узвраћа да се тренутно „те разлике не потенцирају и да уопште нису тема“.

– Свака чланица задржава свој идентитет, али су сви јединствени око наведеног програма у 30 тачака. Када Савез за Србију обави улогу за коју ће бити основан, свака чланица ће заступати своје програме и ставове, наводи наш саговорник.

На састанку Савеза за Србију недавно на Златибору је одлучено да „лидери партија потпишу протокол о сарадњи почетком августа, од када ће он практично почети да функционише, те да ће почетком септембра, највероватније 2. септембра у Београду“, тај Савез бити и формализован“.

Уз истицање да се на том скупу говорило о програму и то у свим друштвеним сферама, од стварања услова за фер и демократске изборе, слободе медија, борбе против сиромаштва грађана до питања Косова и Метохије и приступа Србије ЕУ.

Скупу на Златибору није присуствовао Борис Тадић, али ни Саша Јанковић, лидер Покрета слободних грађана Србије, јер како наш извор наводи, „Јанковићев став о националним интересима Србије, пре свега о Косову и Метохији, супротан је ставу Савеза за Србију и да ће он понудити „некакву грађанску и европску опцију о том питању“. Такође, на скупу није био ни Велимир Илић, председник Нове Србије, мада су неки локални медији јавили да јесте.

– Значај „златиборског скупа“ је у томе што је усаглашен програм у 30 тачака, али и начин будућег рада. Све је дефинитивно договорено и остављена је могућност да се придруже и остали чланови, додао је за Данас извор упућен у разговоре.

Као што је познато, на Златибору је, средином прошле седмице, одржан састанак лидера опозиционих странака, које ће чинити Савез за Србију, на коме је усвојен програм у 30 тачака, који би требало да буде окосница политичког деловања тог савеза.

На том скупу, који је одржан у хотелу Палисад, учествовали су Драган Ђилас, Вук Јеремић (Народна странка) Зоран Лутовац (ДС), Борко Стефановић (Левица Србије), Милан Стаматовић (Здрава Србија), Душан Петровић (ЗЗС), Милош Јовановић (ДСС), Бошко Обрадовић (Двери), Славиша Ристић (Отаџбина) и представници синдиката Слога.

Вучић о опозицији и превременим изборима

„Не видим разлог за превремене изборе, али ако огроман број људи инсистира на томе и ако ти људи кажу како ће опет да победе – не бих искључио могућност да буде избора“, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Поводом окупљања опозиције у Савез за Србију, Вучић је оценио да је реч о „десничарском, тајкунском савезу са примесама фашизма“, који ће имати прилику да покаже колика му је снага на предстојећим изборима у Мајданпеку.

Митић: Ставови и грађанске опозиције опасни

Анита Митић из Либерално-демократске партије изјавила је за ФоНет да је опозицији боље да се не уједињава, ако ће се ујединити на противљењу решењу за Косово. „Ставови који у овом тренутку долазе од грађанске опције, подједнако су лоши и подједнако опасни као ставови деснице“, изјавила је Митић за ФоНет и напоменула да је опозицији, због тога, боље да на ради ништа када је у питању Косово.