Прочитај ми чланак

Ђилас отишао на село, па се запрепастио – Вучић кажњава сељаке по 50 000 динара!?

0

У фејсбук лајву у оквиру које га је, одговарајући на питања грађана коментарисао прилике у друштву, председник ССП Драган Ђилас, се са Дејаном Булатовићем, потпредседником Странке слободе и правде јавио из Батроваца.

Ђилас је током ове емисије истакао да ово живо укључење и пренос посвећују селу и пољорпивреди, па затим подсетио јавност да смо ћитали о човеку из села Бошњаци поред Раче , који се зове Милорад Дујмовић, има 42 године, који је кажњен са 50.000 динара зато што је чувао своје стадо оваца:

„Чувао је овде на 400 метара од свог домаћинства, и како су рекли полицајци и Суд у пресуди, у време полицијског часа. Морам да кажем да сам свакакве лудости и глупости видео у ових 45 дана, али да је то једна од највећих. Казнити човека што је са својим стадом био недалеко од куће. Па шта да ради са овцама, да им каже , ајде сада кући три дана, па добићете да једете у понедељак, или уторак, пошто је био Васкрс“.

Булатовић је затим упозорава да је и сено на измаку, јер је сваки домаћин сено од прошле године потрошио:

„Сасвим је логично, близу смо маја, и увек се у ово доба године овце истерују на пашуњаке, по ободу шума…Није време ратног стања, ни 1941. није било забрањено да људи хране ту стоку.”

Ђилас каже да када држава направи нека правила, то мора да има и неке изузетке, немогуће је да остане тако:

„И сада дођу неки полицајци којима је неко рекао да свакога кога нађу у полицијском часу треба да приведу, и пишу казну и онда они прво то ураде, за ствар која је бесмислена. Онда неки тамо командир те станице уместо да каже ма пустите човека, био са овцама, шта вам је људи, није он кршио полицијски час због не знам чега. Онда они кажу код судије за прекршаје. Онда тај судија под притиском да ће неко да га прозове одреди човеку казну од 50.000 динара . Па људи зауставите се негде ! Ако је нешто бесмислено немојте сви то да следите, док на крају не да овакве последице“.

Булатовић је навео и пример комшије коме се трактор покварио:

„Човек је радио њиву, полицијски час је био до 17, а њему се на њиви поквари трактор.Човек не може да се врати трактором и зове полицију. Каже шта је, и пита да ли може да се врати пешке, пошто то има 3-4 километра ? Они одговарају, ако вас види патрола, бићете ухапшени. Каже добро, јел могу да зовем сина да дође колима по мене, оставићу трактор на ниви није важно? Они опет, па ако и њега види патрола и њега ће ухапсити, платиће казну. Он опет ,добро: Јел можете ви да дођете по мене као полиција па да ме вратитеите кући, а они кажу – не ми то не радимо не можемо ми да се бавимо тиме. И ја се питам , па шта радите онда, ако овакву ситуацију не можете да решите. Ја упалим трактор и одем по човека, а он не може да верује шта му се дешава.И ко зна колико таквих случајева има по Србији за које се не знаи.“

На крају емисије Ђилас је и нагласио да мора несто да каже и о лекарима:

„Избегавао сам све време да говорим о Александру Вучићу, али та његова изјава да војнике спремамо 30 година па када затреба биће у првим редовима па ће да погину. И да тако у лекаре улажемо, у медицинско особље па сад кад се ово деси…Шта да се деси? То је страшна изјава, и овај доктор са Звездаре је супер и храбро рекао у том свом посту кога читамо . То је страшна изјава. Не школују се лакари да би умирали и гинули. Они се школују да би нама омогућили да живимо и да будемо здрави. Не знам како то неко може да каже.

За мене је то најстрашнија изјава коју сам чуо у ових месец и нешто дана , укључујући и то су знали да немају довољно маски, и заштитних средстава, али су причали да имају, и тестове, да не би ушла паника. Овако је супер када нам кажете готова је зараза, има пуно преминулих, али опет мало колико је могло да буде. И сада ми треба да вам верујемо ?А ово сте нас све слагали, и слагали сте шта је вирус, и слагали сте да нема опасности, и све сте слагали , а сада тражите да вам верујемо. Народу треба рећи истину каква год да је.

А држава се онда организује да то што је истина последице буду што мање, а не да се лажу људи. За мене је то за лекаре страшно, за мене је страшно када медицинска сестра са платом од 425 евра добије на то 150 динара дневно. Држава даје додатно за то што ради, а раде у страшним условима. Један дан њеног оваквог живота за вас вреди 150 динара. Па повећајте дупло те плате, и лекарима и сестрама, и наставницима и професорима, и дајте сељаку, паору то што треба да обради земљу, и онда ће нешто у овој држави да буде боље. И не спремајте људе у овој земљи да гину, шта год да раде, спремајте их, бре, да живе . У томе је разлика у политикама у свему. Не спрема се нико да гине, и тај војник се не спрема да гине него да буде гаранција безбедности ове земље да нас нико не дира. То је политика смрти, а ово што ми причамо политика живота!“