Прочитај ми чланак

Ђилас оштро напао Светску банку и ММФ: Штитите власт и крупни капитал

0

Истраживање Светске банке, које ова институција не жели да објави, показује да значајан део пара које Светска банка даје као помоћ земљама у развоју заврши у пореским рајевима. То је разлог због чега је главни економиста, Пени Голдберг, одлучила да напусти Светску банку и врати се на Универзитет Јејл.

У просеку 7,5% средстава које Светске банке уплати некој земљи заврши у Швајцарској, Луксембургу, Сингапуру, Кајманским острвима или некој сличној дестинацији, док је тај удео чак 15% у земљама којима је та помоћ најпотребнија. Опште је познато да рачуне у пореским рајевима имају искључиво представници богате елите, па испада да средства Светске банке намењена најсиромашнијима завршавају у рукама најбогатијих слојева становништва.

Ради се о прилично срамотном резултату истраживања за институцију чија је једна од основних улога помоћ сиромашним земљама. Из године у годину понављам критике на рачун ММФ-а и Светске банке, који у Србији директно штите интересе власти и крупног капитала, жмуре на корупцију, толеришу раст јавног дуга, повећање неједнакости становништва, недостатак реформи и драматично исељавање младих… Овакви извештаји потврђују да су моја упозорења и критике били оправдани.