Прочитај ми чланак

ЂИЛАС одбрусио Билчику и Фајон: Не предлажите више ништа, подржали сте Вучића!

0

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас позвао је Тању Фајон, Владимира Билчика, Кнута Флекенштајна и Едуарда Кукана да се "суздрже од слања било каквих будућих докумената" везаних за међустраначки дијалог који су водили.

У одговору на предлог европарламентараца да опозиционе странке које су учествовале у међустаначком дијалогу одреде члана Привременог надзорног тела, Ђилас указује да се дијалог власти и опозиције, „организован између режима и опозиције у Србији, завршио потпуним неуспехом“.

– За то сте у потпуности ви одговорни, пошто сте као европски посредници одлучили да напустите европске вредности и подржите одбрану недемократског и аутократског режима Александра Вучића – наводи председник ССП.

Како је саопштено, Ђилас сматра да документ који су европарламентарци предложили на крају дијалога,“а који су прихватиле само две релевантне партије режима, СНС и СПС, није донео било какве промене у изборним условима у Србији“.

Према његовој оцени, „ова тврдња је потврђена и налазима и анализом релевантних невладиних организација које се годинама баве овом темом у Србији“.

– Још једна потврда потпуног неуспеха вашег предложеног документа и његове бесмислености су предлози промена Закона о информисању који се доносе као директна последица документа датог на крају дијалога о изборним условима – додао је Ђилас.

Како је објаснио, „по том предлогу закона једина промена је један члан закона који прописује да су национални ТВ емитери дужни да објаве ценовник за оглашавање на телевизијама пред изборну кампању“.

– Тела која сте вашим договором са режимом формирали немају сврху, ни смисао – нагласио је Ђилас, „пошто немају никаква извршна овлашћења и баве се искључиво мониторингом и то само током времена трајања изборне кампање“.

Ово тело је састављено од чланова РЕМ, који се до сада, како је напоменуо, „нису удостојили да поштују и спроводе закон, нити да раде свој посао, нити то намеравају да чине у будућности“.

– Имајући у виду ваш однос и начин третмана људи који се боре за идеју Србије у Европској унији више од 30 година, као и вашу једногласну и недвосмислену подршку Вучићевом режиму, љубазно вас молим да се суздржите од слања било каквих будућих докумената везаних за међустраначки дијалог који сте водили – поручио је Ђилас европарламентарцима.

– На нашу отворену и искрену посвећеност и жељу за сарадњом ради повратка демократије у Србији, ви сте одговорили предлогом који сте претходно саставили са представницима СНС и СПС и који не садржи никакве измене садасњег, осим оних козметичких – сматра председник ССП.

Чинећи то, како је оценио, „буквално сте лупили шамар свима нама који упорно радимо на увођењу Србије у ЕУ и који убеђујемо наш народ да нам је Европска унија највећи пријатељ и подршка, наша будућност“.

Све ово чини беспредметним сваку будућу дискусију и размишљање о „папиру који сте саставили за дијалог о изборним условима“, закључио је Ђилас.