Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: Нико не може да ме зове лоповом

0

Ја се бавим политиком и нормално је да сам дужан да трпим критику. Оно што није нормално је да се јавно квалификујем као пљачкаш.

За мене, то је озбиљна повреда угледа, казао је јуче у Првом основном суду у Београду Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде, на рочишту по тужби коју је поднео против актуелног заменика градоначелника Београда Горана Весића.

Разлог за тужбу је низ изјава у којима је Горан Весића Ђиласа називао „пљачкашем“, „тајкуном“, „лоповом који је задужио град Београд“…

Дајући исказ у својству тужиоца, Ђилас је истакао да никада није правоснажно осуђен за било који злочин, као и да њему није познато да се против њега води било каква истрага.

– Сматрам да нико нема право да ме на тај начин квалификује, казао је Ђилас. Он је додао да је Весићеве речи пренео велики број медија чинећи их доступним милионима људи. Посебан акценат ставио је на утицај који су поменуте изјаве имале на његову породицу.

– Моје две старије ћерке су управо због овакве врсте изјава напустиле земљу и живе у Лондону. У Србију долазе јако ретко, казао је Ђилас додајући да и на њега утичу такве изјаве иако се, како је рекао, труди да што мање чита такве ствари.

Горан Весић је, с друге стране, своје излагање отпочео тврдњом да су он и Драган Ђилас политички противници и да као такви настоје да оспоре тврдње друге стране.

– Политичка борба у Србији често није академска. Ја ништа лично немам против господина Ђиласа и никада ми намера није била да некога увредим. Тужилац је јавна личност и као таква дужна да трпи виши степен критике, казао је Весић.

У намери да оправда све изјаве које је дао о бившем градоначелнику Београда, Горан Весић је говорио о пословним резултатима градских јавних предузећа. Он је позитиван биланс ПКБ-а за време претходне власти назвао „медијском манипулацијом“, тврдећи да би та компанија бележила губитке без отписа дугова.

Он је истакао да термин тајкун не користи у подругљивом контексту и да он не зна другу реч на српском језику за „енормно богату особу“.

 

– Опште је познато да је јавни дуг града Београда износио 1,2 милијарде евра у тренутку када је Драган Ђилас отишао са места градоначелника. Свакако да градоначелник није једини одговоран за начин на који се троши буџет, али је најодговорнији, казао је Весић напомињући да је он био у обавези да бираче упозна са оним што је господин Ђилас радио.

У наредних месец дана очекује се да суд донесе одлуку у овом поступку.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!