Прочитај ми чланак

“ДИПЛОМАТСКИ ЈУРИШ” ПОЛИТИЧКОГ ВРХА СРБИЈЕ у загрљај Израелу и Сједињеним Државама

0

Јуче је за Србију био врло “занимљив дан”, барем у политичком смислу. Наиме, након службене посјете Загребу је израелски предсједник Рувен Ривлин посјетио Београд, гдје је изјавио како је задовољан стањем дипломатских и економских односа Србије и Израела.

Подсјетио је да је он први предсједник Израела који је посјетио Србију и позвао предсједника Александра Вучића да посјети Јерусалим.

„Ускоро се обељежава 25 година од кад су Србија и Израел обновили дипломатске односе, али наше пријатељство траје дуже. Јеврејска заједница на Балкану и Србији је стара 2000 година. Гледамо у будућност али и у историју, добра и страшна, не смије и не може се заборавити”, казао је Ривлин.

Ривлин је позитивно оцијенио економску сарадњу и посебно похвалио на „Закон о реституцији имовине особама без живих насљедника, за којег је заслужан предсједник Вучић”. Предсједник израелског режима је рекао како овај закон треба “постати модел и другим државама”.

Ривлин је рекао како је Израел “свјестан патње које је искусио српски народ и да два народа имају много заједничког,као и да се и даље се боре да заштите независност од оних који су већи од њих”.

“Јеврејска заједница у Србији је мала, али представља главни мост између наша два народа”, рекао је Ривлин.

Предсједник Србије је оценио да су односи Србије и Израела “традиционално добри, а на још вишем и бољем нивоу су односи српског и јеврејског народа који су заједно прошли кроз много мука и страхота у Два свјетска рата”.

Вучић је рекао да га је израелски предсједник обавијестио о стању на Блиском истоку и проблемима Израела.

Наводећи да ће Србија увијек подржавати постојање и опстанак Израела, с којим ће увијек гајити пријатељске односе, захвалио је Ривлину што Израел не признаје Косово као независну државу.

Додао је да се с Ривлином договорио о активирању Мешовитог Међувладиног одбора за сарадњу и најавио већу трговинску размјену и позвао израелске инвеститоре у Србију.

Саопштено је и како ће Ривлин у Земуну судјеловати на свечаности отварању улице назване по зачетнику модерног ционизма Теодору Херзлу, гдје је Херзлова породица живјела у вријеме Аустро-Угарске.

Ивица Дачић: Србија је отворена за војну сарадњу с Пентагоном

И док су израелски и предсједник Србије у Београду размјењивали поруке хвале један другоме, у Вашингтону се у оквиру дводневне посјете Сједињеним Америчким Државама састали министар спољних послова Србије Ивица Дачић и Џон Болтон, савјетник америчког предсједника за националну безбедност.

Дачић је изразио интерес Србије да се билатерални односи са Сједињеним Државама додатно унаприједе и подигну на вишу ниво, посебно имајући у виду савезништво двије земље у Првом и Другом свјетском рату.

Болтон се сложио с оцјеном Дачића, те посебно истакао отвореност актуалне америчке администрације за блиску сарадњу с војском Србије и Министарством одбране.

Мали инцидент агресије и бомбардирања Србије од стране НАТО пакта 1999. и окупација Косова, које је де фацто амерички протекторат, нису били тема разговора двојице дужносника.

Први човјек српске дипломатије је искористио састанак да изрази опредијељеност Србије као јамца регионалне сигурности и стабилности, те у том изразио спремност Србије за отворену сарадњу са Сједињеним Америчким Државама.

Ана Брнабић и њезин посјета Сједињеним Државама

У Вашингтону је и премијерка Србије Ана Брнабић, која је своју вишедневну посјету Сједињеним Државама оцијенила као успјешну, како политички, тако и економски.

Говорећи о резултатима посјете Сједињеним Државама, премијерка Србије Ана Брнабић је за РТС истакнула како је посебно задовољна са састанком с америчким министром финансија Стивеном Мнучином.

Премијерка Србије сматра да сада постоји много боље разумијевање о појединим отвореним темама, као што су “неки неспоразуми и неразумијевања”, те је додала да очекује брзе резултате.

“Јако добар састанак с министром финансија, стварно сам јако задовољна. То је можда била, поред нашег пријема, најважнија ствар током јучерашњег дана.

Постоји јако добра комуникација између наших тимова, што је увијек важно, јер немамо времена да се особно чујемо и сарађујемо”, рекла је Ана Брнабић, која се у Сједињеним Државама састала и с представницима Свјетске банке и Међународног монетарног фонда.

Према њеним ријечима, састанак с министром финансија је био “јако присан”, а разговарало се о конкретним стварима.

“Договорили смо се како ћемо наставити конкретну сарадњу “, рекла је Ана Брнабић и нагласила како је њена посјета САД-у била успјешна.

“Увијек је најважније да осјећате да сте дали све од себе, а ја сам овдје са својим тимом дала све од себе. Политички је ово била добра посјета, али имали смо и добре економске састанке”, рекла је премијерка Србије.

Рекла је како је имала састанке с представницима америчких компанија, радни доручак с Пословним већем за међународно разумијевање, као и организацијама цивилног друштва, међу којима и онима које су активне у Србији.

Потоње су прилично познате премијерки Србије, обзиром да су је управо оне катапултирале равно у канцеларију предсједника српске владе. Наиме, премијерка Србије је до ступања на ову дужност водила Националну алијансу за локални економски развој (НАЛЕД), највећу приватно-јавну организацију у Србији коју подупиру Делегација ЕУ, Фондација Отворено друштво, УСАИД и Немачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ).

“Због бројних састанака све ми изгледа много дуже од три дана. Изгледа као да сам овдје дуже од седам дана”, рекла је Ана Брнабић у ексклузивној изјави за РТС.

Ако сте примијетили, Александар Вучић, Ивица Дачић и Ана Брнабић новинарима и јавности нису рекли ништа конкретно о својим разговорима, први с израелским предсједником, а друго двоје с америчким и званичницима Свјетске банке и Међународног монетарног фонда, којег је особно представљала директорица Кристине Лагарде.

Ова ситуација, у којој су сви нешто рекли, а да заправо нико није рекао ништа, подсјећа на еуфорију у вријеме побједе Сиризе у Грчкој и појаве наводно левичарске странке Подемос у Шпанији, када је познати лидер шпанскихх комуниста Кармело Суáрез јавности поручио да се не заваравају, јер су сви људи на својим мјестима с тачно одређеном задатком коју морају испунити.

“Опет баук кружи Европом, баук комунизма, али су све политичке снаге старе Европе – Меркел, Холанд Рахо, Камерон, Ципрас, Рензи…. – удружиле у “Свету алијансу” како би отјерале тај баук. Некада је радништво у рушење капитализма јуришало с паролама “Власт радницима” – “Социјализам и комунизам”, али су их од истинске борбе успјели одвратити опортунисти евролевице – Кајго Лара, Алексис Ципрас, Пабло Иглесиас – ученици Бернштајна и његових следбеника. Сви су они на позицијама на којима тренутно јесу управо у ту сврху”, рекао је у вријеме појаве вођа “европске левице” Кармело Суáрез. И био је у праву.

Недавно је изнета теза да су Ципрас, Заев и Вучић, а њима можемо додати и Ђукановића, који је свој део посла већ одрадио, те Ану Брнабић и Ивицу Дачића на мјестима на којима јесу с тачно одређеним циљем. Којим? То ће у Србији знати када се из ружног сна, каква им можда изгледа данашња стварност, пробуде у још већој ноћној мори.

Овај би закључак био сувишан и непотребан да су Ана Брнабић и Ивица Дачић рекли праве циљеве своје посјете Вашингтону. Коначно, треба разговарати са свима, јер им је то и посао. Али они након разговора с Болтоном, Мнучином, Лагарде и другима нису рекли ништа и давали су некакве опште и неразумљиве изјаве. Што се тиче Александра Вучића и његовог сусрета с израелским предсједником, обзиром на његове протоколарне овласти, она можда није толико значајна, али је врло знаковито давање улице зачетнику модерног ционизма Теодору Херзлу у Земуну, што је потез којег ће власти јеврејске државе поздравити и “знати цијенити”.