Прочитај ми чланак

„ДЕКЛАРАЦИЈЕ О ОДНОСА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ“, коју су потписали Вучић и Колинда

0

Мандатар за састав Владе Србије Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић потписаће данас "Декларација о унапређењу односа и решавању отворених питања".

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Н1 ексклузивно доноси текст декларације у којој се наводи да је договорено да се, у циљу унапређења билатералних односа, регионалне сарадње и стабилности као и решавања отворених питања између две државе, активно покрену или убрзају следећи процеси.

Ти процеси су: унапређење билатералне заштите мањина – српске у хрватској и хравтске у Србији на основу Споразума између Србије и црне Горе и Хрватске о заштити права српске и црногорске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији и Црној Гори потписаног 15. новембра 2004. године у Београду, као и Оквирне конвенције за заштиту националних мањина, усвојене од стране Савета Европе 10. новемнра 1994. године.

Друга тачка конвенције наводи да одмах треба приступити преговорима државних комисија о одређивању граничне линије између Србије и Хрватске, на основу међународног права.

„Две државе немају никаквих територијалних зехтева, а у случају да билатерални преговори у разумном времену не успеју, обе државе су спремне да свој територијални спор иунесу пред међународне правосудне институције“.

Трећа тачка Декларације је сагласност да су и Србија и Хрватска спремне да убрзају примену Споразума о питањима сукцесије, потписаног 29. јуна 2001. године у Бечу а четврта сагласност да је потрага за несталим лицима приоритетно хуманитарно питање и да ће уложити искрене и максималне напоре у тражењу несталих.

У наставку декларације се наводи да су обе државе свесне нових изазова пред Европом и светом, посебно међународног тероризма и светске мигрантске и избегличке кризе као и да су спремне да активно и координирано делују у борби против тероризма и избегличке кризе.

„Обе државе су спремне да активно учествују у заједничким развојним и прекограничним пројектима ЕУ“,  наводи се на крају декларације.

Вучић: Не претендујемо ни на чију територију

Мандатар за састављање нове владе Александар Вучић и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић потписали су декларацију о унапређењу односа.

Сусрет и тај документ коментаришу се и у српској и у хрватској политичкој јавности као историјски, те као значајан корак ка смањивању тензија између званичног Београда и Загреба и искорак ка бољој сарадњи и решавању отворених питања.

Вучић је након потписивања декларације рекао да су односи Хрватске и Србије кичма за добре односе у целом региону, али и од велике важности за Европску унију.

Како каже, његов састанак с Колиндом Грабар Китаровић је доказ да обе стране желе да унапреде односе.

„Много тога желимо да урадимо и хрватска страна је чула чиме су све Срби у Хрватској незадовољни, а ми чиме су Хрвати у Србији. Било је речи о томе шта све треба да урадимо. Бавили смо се и суштинским стварима“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, с Хрватском ће се разговарати и о граничним линијама и додао је да, ако се то не реши у билатералним разговорима, то ће се решавати пред међународним институцијама.

„Ми не претендујемо ни на чију територију“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да су разговори били конструктивни и тешки, као и да ће се у будућности трудити да кроз дијалог реше све проблеме и не остављају их будућим генерацијама.