Прочитај ми чланак

ДЕБАТА – ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ и РАДОЈКО НИКОЛИЋ: Преговори српских власти са ЕУ

0

Полемика Др Драган Петровић и Радојка Николић (главни уредник Бизниса и Економетра) у преподневном програму код Миломира Марића: Да ли наставити постојећи неолиберални концепт власти и даље преговоре са ЕУ

Јутарњи и преподневни програми утицајних телевизија у Србији су можда чак отворенији за шире друштвене и политичке теме, него у свом вечерњем, далеко гледанијем издању. Ту некада има и елемената сучељавања мишљења, па и супротности потпуно различитих опција.

Јутарњи програм обично почиње и траје у врло раним сатима, где највећи део запослених се спрема на посао, па неки од њих и погледају нешто од тога, рачунајући и све остале „ранораниоце“, пошто обично почиње око 6 или 7 сати радним даном и траје приближно до 8 и 30 или 9 часова (пре подне).

Преподневни програм већ има нешто каснији термин одвијања, обично након 9 часова па до приближно 11 сати, и у овом термину гледаоци су обично сви они грађани који у том термину остају кући (пензионери, незапослени, студенти, ученици и др.) или су у ситуацији да га гледају и ван својим домова.

Пошто неки модерни тв апарати и тв оператери имају могућност враћања емисија то се ове емисије могу гледати у тим случајевима и накнадно. Репризе јутарњег и преподневног програма са друге стране нису уобичајене, а стављање на ју тубе негде постоји, а негде не.

У сваком случају општи је утисак да су данас у Србији цензуре у преподневном и посебно јутарњем програму тек нешто мање него што је то у питању поподневни и вечерњи програм утицајних телевизија када су у питању горућа политичка питања за земљу. Овде дајемо на увид две емисије преподневног програма одржане ове седмице, које искачу из оног сивила контролисаних гостију и тема на владајућим телевизијама.

У првој је др Драган Петровић, који својим ставовима свакако спада у опозиционе интелектуалце у односу на владајући макроекномски, социјални и политички концепт, је гостовао у преподневном програму тв Коперникус 1, „Србија онлајн“.

Неспутан ничим од водитељке емисије, у прелиставању дневне штампе, имао је прилике да одговара на питања везана за најактуелније политичке и друштвене теме, укључујући косовско питање, макроекономски концепт владе, демографски проблем, односе у региону. Износећи своје аргументе по најважнијим питањима, лако се стиче утисак да са таквим аргументима се озбиљно руши фаворизована слика неопходности даљих преговора са Приштином, Бриселског споразума који управо не поштује албанска страна, а који у суштини доноси само штете Србији, даљег „европског пута“ под овим околностима, промашености владајуећег неолибералног концепта коме модификована за српске услове неокејнзијанска доктрина далеко више одговара Србији, потреби измене наметнутог неолибералног Закона о раду који погађа практично све запослене у земљи, недостатак демографске политике власти и др, и то све само за 21 минут трајања емисије.

У другом случају у врло гледаној емисији Добро јутро Србијо коју воде Миломир Марић и атрактивна Ирина Вукотић гостовала је главни уредник часописа Бизнис и Економетар новинар-економиста Радојка Николић, иначе чест гост телевизија са националном фреквенцијом, и као неолиберал блиска концепту актуелних власти и са друге стране др Драган Петровић. У емисији у трајању од око 35 минута водитељи су везано за тему економских односа са Русијом,  исправности макроекономске владајуће политике постављали превасходно питања, иначе фаворизованој од медија и естабилишмента гђи. Николић, док то није био случај са Петровићем, који је углавном добијао по неко питање везано за лична искуства боравка и држања предавања на факултету у Русији. Међутим у самој завршници ове емисије дошло је под интересантним околностима до директне полемике Петровића и Николићеве, где је он успео у релативно кратком року, да доведе на врло ефикасан начин у питање исправност владајућег економског концепта Вучићеве владе.