Прочитај ми чланак

Датум за ЕУ: Немачка поставља Србији нове услове

0

Stefan File620x0

 

(Вечерње новости)
Уколико српски државни врх до поднева достави гаранције да ће параф од петка са првог споразума о принципима спровођења нормализације односа Београда и Приштине преточити у званични потпис, Европска комисија ће предложити да се започну претпријемни преговори са Србијом.

– Чекамо на одговоре из Београда и Приштине и извештај у овом тренутку није готов. Уколико добијемо позитивне одговоре, предложићемо почетак преговора са Србијом. Исто важи када је у питању ССП с Косовом – рекли су у недељу за „Новости“ у кабинету Штефана Филеа.

Европски комесар за проширење ће извештај у понедељак представити шефовима дипломатија ЕУ у Луксембургу, на састанку Савета за опште послове. Предвиђено је да састанак, на којем ће, између осталог, бити речи и о извештајима за Србију, Косово и Македонију, потраје до поднева.

 „Реформски“ део извештаја ЕК већ је готов и у њему се углавном одаје признање српским властима на оствареним напорима. Ток унутрашњих реформи је позитивно оцењен.

Србији је одато признање за настојање да отклони недостатке у реформи правосуђа, али је критикован велики број заосталих предмета. Указује се на важност слободе медија, али и истиче да има доста аутоцензуре. Одато је и признање у борби против корупције, а примећен је добар положај мањина. Поправила се и регионална сарадња, која је после избора била у застоју. Мораће још да се поради на стварању функционалне тржишне економије.

Заједно с Филеом, високи представник Кетрин Ештон обавестиће шефове дипломатија о току дијалога. Извештај ће, после постизања споразума у петак, бити позитиван, тим пре уколико стигну потврде о сагласности из Београда и Приштине.

Очекује се да шефови дипломатија данас у Луксембургу предложе лидерима ЕУ да у јуну одреде датум за почетак пријемних преговора са Србијом. У случају да не дође до спектакуларних промена, преговори би могли да започну у јуну.

Међутим, ова министарска препорука ће имати важан услов, а то је да се до јуна на терену примени оно што се потписало на хартији. Није искључено и да ће неке од земаља, у првом реду Немачка, на представљању извештаја ЕК и приликом дотеривања текста препорука лидерима ЕУ, тражити одређене додатне гаранције, како би српску страну и писмено обавезале да исупни све захтеве Берлина.