Прочитај ми чланак

ДАМЈАНОВИЋ: Вучић од Шешеља бежи као ђаво од крста!

0

У интервјуу за Комерсант.рс, Миљан Дамјановић, кандидат за градоначелника и председник београдског окружног одбора Српске радикалне странке, говори о актуелним политичким питањима, својој кандидатури, али и о актуелним властима…

Које су најважније ствари због којих ће Београд бити другачији уколико Ви будете градоначелник?

Прва и основна ствар је окретање ка обичном човеку, његовим проблемима и решавању истих. Коалиције у граду, годинама уназад, су се мењале и углавном је математички принцип (која политичка опција колико својих одборника нуди за потенцијалну већину) побеђивао у односу на обећања и програме која су нуђена пре избора. Тако је пре претходних избора нашим суграђанима од стране Вучићевих напредњака понуђено хапшење Ђиласа, због финансијских малверзација изградње моста преко Аде, затим Канцеларија за брзе одговоре и укидање лошег угвора с приватним лицем који преко Бус плус система уништава Градско саобраћајно предузеће. Након устоличења и промовисања Синише Малог и Горана Весића напредњаци су уместо да испуне очекивање наших суграђана заправо само наставили тамо где је стала Демократска странка и на кључним позицијама у Граду поставила кадрове претходне гарнитуре, кадрове Млађана Динкића и осталих чланица ДОС-а.

Српска радикална странка је спремна да преузме одговорност и буде носилац власти у главном граду а већ у првој години решићемо проблем нелегализованих објеката, спречићемо захукталу дивљу градњу, регулисаћемо проблем градског превоза, град учинити чистијим и трајно решити проблем депонија а за наше најмлађе, до краја мандата, решићемо проблем недостатка места у вртићима тако што ћемо средтсва из буџета усмерити на решавање горућих проблема а не у шминкање центра попут распеване фонтане на Славији као и горући проблем паркинг места изградњом подземних и надземних гаража.

Мора да постоји једнакост за све становнике Београда, без обзира да ли они живели у тзв. кругу двојке или у Младеновцу. Недопустиво је да само десетак километра од центра града београдска насеља немају решену канализацију, да лазаревчани имају проблем с градским аутобуским линијама, које су или ретке или укинуте, а притом се 65км возе у аутобусима из периода снимања филма „Ко то тамо пева“, фабрике ћемо изместити у индустријским зонама попут фабрике за рециклажу, на Чукарици, која се налази тик уз дечији вртић као и редовно одношење отпада из свих крајева града јер је недопустиво да нам деца свакодневно пролазе поред препуних контејнера смећа која доводе до ширења различитих зараза…

Недопустиво је да у 21. веку становници насеља београдских општина имају проблем с нечистоћом и смрадом који се свакодневно шире услед лошег рада комуналних служби. Индикативан је нпр. и проблем новог насеља Степа Степановић у којем Дом здравља ради само три дана недељно, особе с инвалидитетом не могу ни до апотеке или пијаце јер нико није мислио на њих а путем медија нас информишу да су уложена значајна средства а опет с толико пропуста. Проблема има још много али смо спремни да се ухватимо у коштац с истим и решимо их све до једног. Наш рад ће бити транспарентан и биће изложен суду народа.

Да ли има промена у СРС?

Прилагођавамо се и допуњујемо програм странке садашњим временима и ситуацији у којој живимо. Наше Идеологије се не одричемо као ни основних програмских начела али истичем да имамо најбољи целокупни програм, почевши од економског па до образовног. Инсистирамо на укидању пријемних испита као и да образовање у Србији мора свима бити доступно под истим условима. Школовати се могу сви који то желе и бесплатно. Образовање не сме бити привилегија богатих или оних који имају везе код надлежних у ресорном министарству, у школама, факултетима…

Трудимо се да млађим људима пружимо шансу у наредном периоду тј. онима који ће успешно дистрибуирати нашу идеју и који ће се безусловно борити за испуњавање програма Српске радикалне странке.

Промене су свакодневно присутне и у кадровском смислу па смо у градском одбору направили спој младости и искуства. Млађим људима, пуним енергије и ентузијазма препустили смо вођење општинских одбора али су са њима на терену и у самим одборима присутни људи од искуства и интегритета. Трудимо се да имамо подједнако заступљене све профиле људи, од радника и сељака преко студената, високообразованих, магистара и доктора наука.

Шта мислите о тренутном стању у тзв. патриотском блоку?

Не бих никога појединачно да коментаришем иако имам прегршт доказа да с једне стране имамо тзв. патриоте које заправо раде за интересе Вучићевог режима као и неке друге који су блиски америчком амбасадору.  „У’се и у своје кљусе“ је најбоља изрека па ћу се задржати на политичку опцију коју представљам и сматрам да за ових двадесет и седам година никада нисмо преварили своје бираче и увек смо говорили истину, макар она у неким ситуацијама била и тешка за српски народ. Никада нисмо калкулисали већ смо били отворени и на време упозоравали о свим дешавањима на српској и међународној политичкој сцени.

А проевропска опозиција?

Потпуно је разбијена јер је њихов програм у целини преузео Александар Вучић и његова Српска напредна странка. Они никако не могу да се супроставе садашњем режиму јер су главни актери њихове ДОС-овске владавине сада перјанице напредњака, од Весића, преко Динкића па до Јелене Триван.

Шта би сте означили као највеће промашаје СНС-а?

Српску напредну странку често поредим с супер и мега маркетима. Као што у тим продавницама имате разнолику понуду на рафовима тако и у напредњачкој пиљари имате свега, од оних који су за Путина и Русију, преко оних који су декларативно за ЕУ и НАТО, комунисте, тајкуне, криминалце, јавне личности… За сваког по нешто. Онда и не чуди да је њихов једини адут манипулација коју преко свог гуруа Вучића врло успешно раде.

Прво и основно је погубна политика седења на две столице, која је неодржива. Потписивање сета бриселских споразума којима се укида држава Србија на КиМ-у је погубна за Србију и српске националне интересе. Неукидањем једностране примене ССП-а, који је изгласан у време режима Бориса Тадића, напредњаци настављају уништавање српских произвођача и сељака. Борба против корупције је била само медијска фарса јер је нпр. ослобођен финасијер СНС и краљ дуванске мафије, Цане Жабац , пала је оптужница против горабара српске привреде и финансија, Млађана Динкића итд. Чак је Вучић отишао и корак даље, па је за саветника за послове с Арпаима ангажовао тог истог Динкића коме је годинама претио, и грађанима Србије обећао, да ће га ухапсити. Обећавали су да ће до краја 2016. године решити преко милион захтева за легализацију и нису испунили, обећали су просечну плату преко 500 евра, обећали су јефтине станове, решавање проблема суграђана који су се задужили у швајцарским францима итд. Ништа од обећаног нису испунили! Због свега наведеног је и јасно зашто већ више од две и по године, од како се Шешељ тријунфално вратио из Хага, Вучић не сме лидеру радикала да изађе на ТВ дуел већ од њега бежи као ђаво од крста!

Како коментаришете постављање Ане Брнабић за премијера?

И птицама на грани је јасно да је Вучић грађанима Србије подметнуо Брнабићку зато што је знао да је она довољно прозападна и довољно неморална да Србима поручи да ће у име „великог вође“, водити политику која ће Србију водити ка ЕУ, а можемо очекивати и да ће нас ускоро обавестити да нам је заправо НАТО бољи савезник од братске Русије.

Својом изјавом да Србима на северу КиМ треба обезбедити већу аутономију, а да ће се око статуса јужне покрајине тек причати у Бриселу јасно је да је Брнабићка на тај начин обелоданила да за њу Косово и Метохија нису саставни део Србије. Она је као кукавичје јаје подметнута да заврши прљав посао за Вучића.

Реците нам више о томе како видите проблем Косова и које потезе би, уколико би били у позицији владајуће странке, на првом месту учинили?

Јасно је, иако је Српска радикална странка на то упозоравала већ годинама, да чланство у ЕУ искључује територијални интегритет и суверенитет Републике Србије. Потпуно је јасно и када смо одговарали на питања из ЕУ, једно од питања је било колику површину има Република Србија и друго је било колико има становника. Слична ситуација је била и када је успостављан безвизни режим. Безброј је потврда да ЕУ централну Србију третира као једну а Косово и Метохију као другу државу.

Наш став је да су сви до сада потписани Бриселски споразуми противзаконити и противуставни и да ниједан од тих споразума неће довести до бољег живота грађана Србије односно Срба на Косову и Метохији. Овим споразумима напредњачки режим омогућио је Шиптарима да са документима које издаје „република Косово“, са возачким дозволама, саобраћајним дозволама, таблицама и личним картама несметано путују по територији централне Србије. Да бисте регистровали возило морате имати личну карту, да би имали њу морате извадити шиптарско држављанство, када извадите шиптарско држављанство на њему пише „република Косово“ а националност је „косовар“. Дакле, државни органи су ти који отворено раде све што је могуће да територију наше јужне покрајине, односно Косово и Метохију удаље од уставно-правног поретка Републике Србије.

Први исправан потез који би државни врх требао да повуче, у овом тренутку, је прекид преговора с Приштином под окриљем ЕУ, затим да захтева враћање тог процеса под окриље УН, јер Србија у Савету безбедности УН има два моћна савезника, а то су Кина и братска Руска Федерација! Заштита коју смо имали у СБ УН је основни разлог што су државе које су признале независност Косова и учиниле све што је било у њиховој моћи да процес одлучивања изместе из СБ УН и ставе под окриље ЕУ, где Србија нема искрене савезнике. Насупрот Србији, итекако моћне савезнике у ЕУ имају Шиптари, који на сваки начин покушавају да заокруже „ту своју државу“.

Други потез је истицање да је Резолуција Савета безбедности 1244 трајна основа за било какве даље преговоре и за било какво решење које у будућности може да се постигне.

Трећи потез је да ниједно будуће решење не може бити у супротности са Уставом Републике Србије.
Што се тиче тог фамозног специјалног суда за припаднике ОВК је потпуно накарадно и смешно. Па тамо на изборима побеђују Тачи и Харадинај. Обојицу српских крвника, који се слободно шетају државама ЕУ и САД, никада ниједна власт тих земаља није желела да их испоруче српским правосудним органима.

У међувремену су „почистили“ све потенцијалне сведоке. Постараће се да осуде неке јаднике и тим пресудама оперу руке али не због убијања и протеривања Срба с КиМ већ због малтертирања „нелојалних“ Шиптара.

Како видите актуелне односе Србије са Русијом?

Већ сам рекао да је погубна политика седења на две столице а режим Александра Вучића управо то ради. Мало флертује с САД и ЕУ, а мало се додворава Русима и тако у круг. Докле год не дође до потпуне интеграције с Руском Федерацијом и чланство у ОДКБ Србији неће кренути на боље.

За крај, Ваша порука српском народу и свим грађанима Србије?

Српски народ је пробао и ДОС-овски и напредњачки режим те је и од једних и од других преварен. Једини који их никада нису слагали су српски радикали и очекујем велику подршку грађана Београда и целокупне Србије у периоду пред нама.