Прочитај ми чланак

Дачић: Волео бих да Србија не мора у ЕУ

0

Aleksandar-Vucic-i-Ivica-Da_620x0

БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и шеф норвешке дипломатије Берге Бренде оценили су данас у Београду да упркос добрим односима две земље, у наредом периоду треба јачати спољнотрговинску сарадњу, као и сарадњу у другим областима.

Двојица министара разговарала су и о председавању Србије ОЕБС-ом наредне године, односима у региону, европским интеграцијама Србије, нормализацији односа са Приштином, као и о ситуацији у Украјини.

– Волео бих да је Србија као Норвешка и да не мора да буде чланица ЕУ, али на жалост Србија нема такву привилегију“, рекао је Дачић и додао да је чланство у Унији опредељење Србије.

Бренде је рекао да се „радује“ председавању Србије ОЕБС-ом, али истовремено и указао да је то велика одговорност.

– Подржавамо и пут Србије ка ЕУ, и тај пут ће унапредити економски раст земље и донети позитивне реформе, казао је он.

Дачић је оценио да је спољнотрговинска размена између две земље реалтивно ниска и да је треба јачати, као и да треба ширити сарадњу у областима у којима она већ постоји, попут економије, полицијске сарадње или одбране.

Двојица министара најавили су и интензивирање контаката званичникадве земље на различитим нивоима у наредном периоду.

Норвешки министар најавио је да ће Норвешка помоћи Србији са додатна два милиона евра, поред претходно издвојених 3,3 милиона, како би помогла српску економију којој је потребан подстицај после тешких поплава.

– Наша обавеза је да у тешким тренутцима помогнемо. Зато ћемо донирати два милиона евра како бисмо подржали економију и помогли најугроженијима јер је српској економији потребан подстицај, рекао је Бренде.

Дачић је захвалио Норвешкој на свој дугогодишњој помоћи Србији, као и за помоћ коју је издвојила током последњих поплава.

Извор: Вести онлајн