Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ У ПАНИЦИ Град Београд (СНС Шапић) руши вилу на Дедињу СПС министра Тончева!

0

Секретаријат за инспекцијске послове града Београда наложио је рушење виле на Дедињу, која је у власништву фирме “Тончев градња”, а чији је стопостотни власник Новица Тончев, министар и функционер СПС.

До овакве одлуке долази након што је том објекту у елитном делу Београда напрасно одузета употребна и грађевинска дозвола, иако је у поступку легализације издата још 2010.

Фирма Новице Тончева одбила је да поступи по решењу Секретарија за инспекцијске послове града Београда, донетог 23. јуна и сруши велелепни објекат у Чакорској улици на Дедињу.

Реч је о вили коју није изградила “Тончев градња”, већ је купљена од другог инвеститора, који је градио без потребних дозвола.

Међутим, увидом у документацију до које је дошла “Нова”, Секретаријат за послове легализације објеката је у јулу 2010. године доделио тадашњем власнику објекта Горану Мирјачићу решење о грађевинској и употребној дозволи. Међутим, прошле године, након обавештења фирме “Даница парк”, која је власник суседне парцеле, поништавају се додељене дозволе и креће њихово преиспитивање.

У документу који је поднела поменута компаније пише да је поступак легализације виле Тончева био незаконит и од надлежних се тражи да буде проверена целокупна легализација. Уз захтев за поништај дозвола приложен је и геодетски снимак из јула 2021, “као доказ” да се гаража која се налази у саставу виле делом налази на катастарској парцели “која је у власништву града Београда и представља јавну саобраћајницу”.

Након одузимања употребне и грађевинске дозволе, фирма министра Тончева поднела је жалбу, али ју је градско веће Београда одбило као неосновану. Како се наводи у документима у коју је “Нова” имала увид, вила у Чакорској биће срушена, а трошкове ће сносити “Тончев градња”.

Наивни Тончев: Није ми јасно

Министар Новица Тончев кратко је за Нова говорио о овом случају. Он каже да му није јасно зашто су му одузете дозволе и истакао да његова фирма није градила тај објекат.

“‘Тончев градња’ је купац тог објекта, који је у тренутку куповине имао уредну грађевинску дозволу”, наводи Тончев.

Иначе, та вила на Дедињу у документацији је дефинисана као породично стамбени објекат који се састоји од призмеља, првог спарта и сутерена. Пише да има нето површину од 383 квадрата и гаражу од 107 квадратних метара.

Новица Тончев је иначе члан члан Председништва и потпредседник Главног одбора СПС. У одлазећој влади био је министар без портфеља задужен за развој недовољно развијених подручја, а председник је и Фудбалског савеза Региона источне Србије.

СПС ТАЈКУН: Станови, куће, пословни простор…

Један је од имућнијих политичара актуелне власти. Према подацима са сајта Агенције за спречавање корупције, поседује два стана и две куће, четири пословна и гаражни простор. Као министар је за годину дана зарадио 1,4 милиона динара, док његова годишња зарада у Фудбалском савезу износи 1,3 милиона динара.

Занимљиво је да у његовој имовинској карти не пише да је власник “Тончев градње”, иако је то јавности познато, а наводи се и на сајту Агенције за привредне регистре.

Његово име се иначе нашло у документима из међународног пројекта „Пандорини папири“. Како је објавио истраживачки портал КРИК, Тончев је 2010. године тајно основао офшор фирму “Service for Efficient Energy” на Британским Девичанским Острвима, коју није пријавио Агенцији за спречавање корупције, што је по закону био у обавези.

Прво је негирао да је то учинио, уз наводе да је његов потпис можда био фалсификован, да би потом објаснио да то није пријавио Агенцији, јер та фирма никада није прорадила.

Тончев је иначе изабран за министра у октобру прошле године. Неизвесно је да ли ће се наћи у кабинету будућег премијера.

Ко стоји иза фирме „Даница парк“

Преиспитивање дозвола за вилу Тончева тражила је фирма „Даница парк“, која је власник суседне парцеле. Та компанија је у власништву фирме „ALStone d.o.o“, иза које стоји бизнисмен Давор Мацура.

Како је писао VOICE краје прошле године, Мацура је власни бројних фирми у Београду:  власник и заступник огранка Алта пеј групе, потом власник предузећа Кампари интернешенел (Campari Interncional doo), директор и стварни власник фирме Алта голд, директор Форум визије, и власник и директор фирме Алстон (Аlstone). Овај бизнисмен такође је и заступник и стварни власник Удружења мењача Србије и Београда, председник је Управног одбора Алта банке и индиректни власник Даница парка. Раније је био власник и директор предузећа Кенгур (Кengur Resort.