Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: У нашем комшилуку обнавља се нацизам

0

Министар Дачић на Европском скупу у Братислави упозорио. Србија забринута због старог вида екстремизма.

1

Министар Дачић на Европском скупу у Братислави упозорио. Србија забринута због старог вида екстремизма.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у суботу на европском скупу у Братислави да је Србија забринута што се у њеном суседству „обнавља стари вид екстремизма“ и истакао да је Србија посвећена испуњавању циља да постане пуноправна чланица ЕУ.

РЕГРУТОВАНИ ИЗ РЕГИОНА

Дачић је рекао да укупан број регрутованих „страних терористичких бораца“ у региону Западног Балкана није занемарљив и да је према процени тренутно на сиријско-ирачком подручју ангажовано око 900 особа са Западног Балкана, од којих око 400 потиче из БиХ, преко 300 са Косова и 41 са подручја Рашке.

У обраћању на неформалном скупу министара спољних послова чланица ЕУ и држава кандидата, чија је главна тема борба против тероризма и заједнички изазови у њој, Дачић је рекао да се стари вид екстремизма обнавља у региону „кроз тенденцију посредног и непосредног промовисања и рехабилитовања нацистичке и фашистичке идеологије из прошлости, која је поражена у Другом светском рату“. Додао да се то чини на разне начине као што су „афирмација симбола и иконографије ових идола, а која не наилази на осуду званичних власти“, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова.

Дачић је рекао да Србија чврсто верује, поучена својом прошлошћу, да превентивно деловање и елиминисање узрока настајања екстремистичких и радикалних политичких и верских покрета и идеологија представља суштину борбе за очување мира и стабилности у будућности. „Свака врста радикализма и екстремизма за нас је неприхватљива и Србија ће, као и до сада, остати посвећен и поуздан партнер ЕУ у борби против ових претњи по савремени европски поредак. Лично верујем да сви ми имамо довољно снаге, воље, одлучности и храбрости да не дозволимо обнављање доказано погрешних идеја из прошлости и поразимо у корену надолазеће и растуће деформисане политичко-верске идеологије,“ рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија посвећено ради на испуњењу свог циља да постане пуноправна чланица Европске уније и изразио наду да ће ове године бити отворена нова преговарачка поглавља.

Министар спољних послова Србије оценио је да у борби против тероризма треба сви да учествују кроз заједнички рад.

Дачић је подсетио да је Србија годинама упозоравала, често безуспешно, док се није појавио ДАЕШ (Исламска држава), на пораст исламског екстремизма и радикализма на Западном Балкану, што се манифестовало и терористичким нападима на полицијску станицу у Бугојну, америчку амбасаду у Сарајеву, полицијску станицу у Зворнику.

– Многи екстремисти, који се и сада боре на ратиштима на Блиском истоку прикључивали су се тзв. „Ослободилачкој војсци Косова“ током сукоба на Косову и Метохији, а и раније су били укључени у сукобе на подручју бивше Југославије, у БиХ – рекао је Дачић.