Прочитај ми чланак

Дачић у Бриселу: У случају оружаног сукоба на Косову Србија неће помоћи Србима

0

1

Брисел – У Бриселу окончана још једна рунда трилатералних разговора Дачић – Ештон – Тачи. Тема: Локални избори на КиМ. Тачи: Изборе на северу поновити пре 1. децембра.

Најважније је да Срби на Косову у што већем броју изађу на поновљене локалне изборе у Косовској Митровици, поручио Ивица Дачић после разговора у Бриселу. На састанку постигнут договор о корацима за успешно окончање изборног процеса, саопштила Кетрин Ештон.

Председник Владе Србије Ивица Дачић каже да су разговори са „косовским премијером“ Хашимом Тачијем и шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон били успешни и да је сада најважније да Срби на Косову у што већем броју изађу на поновљене локалне изборе у Косовској Митровици. Састанку у Бриселу, који је трајао око два сата, присуствовао је и први потпредседник Владе Александар Вучић.

„Ако остане одлука ЦИК-а да се избори понове само на три места, а Срби из северне Митровице не изађу у довољном броју, имаћемо Албанца за градоначелника. То би изазвало конфликте, можда чак и оружане, и у том случају Србија ту не би могла много да помогне“, рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Централна изборна комисија у Приштини поништила је изборне резултате на три бирачка места у Косовској Митровици.

Све три стране су позитивно оцениле излазност Срба у првом кругу избора, упркос инцидентима на три гласачка места у северној Косовској Митровици, каже Дачић.

Премијер је нагласио да је сада изузетно важно да на поновљене изборе, као и на други круг локалних избора заказан за 1. децембар, Срби изађу у што већем броју.

Дачић: Нико не може очекивати да се седам милиона жртвује за 20 хиљада

Дачић је нагласио да је уверен да ће 1. децембра бити изабрани српски градоначелници у општинама са српском већином и, како је подвукао, алтернатива политичкој заштити српских интереса било би једино „насилно војно решење на које ми не можемо да одговоримо“.

2„Зато свако бира своју судбину и не може да очекује да, ако не ради онако како каже Београд, а што је одлучила Народна скупштина Србије, онда се не може очекивати од те исте Србије, Београда, да се сутра милиони људи жртвују због тога што ви имате један непромишљен став“, објаснио је Дачић.

„Реч је о двадесетак хиљада људи у северној Митровици“, предочио је Дачић и указао да „нико не може очекивати да се седам милиона жртвује за 20 хиљада“.

„Хоћу да једноставно, српским језиком, народски, кажем да треба да узмемо оно што нам се пружа, а пружа нам се власт, легитимна и легална. Ако се то не деси, ако дође до другачијег исхода, до пада Бриселског споразума, да Албанац заузме место градоначелника, до поновних сукоба, инцидената, да Србија буде поновно условљена или да јој поново буде одложен приступ ЕУ, онда нико не може да преузме одговорност за катастрофалне последице“, додао је Дачић.

Како је нагласио, Србија онда „не може помоћи и лаже свако ко тврди другачије“. „Ми не желимо да оставимо наш народ на цедилу, хоћемо да остварио победу на Косову“, казао је.

Дачић је поновио да се вара свако ко мисли да може опстати без Србије и позвао на јединство јер је, како је истакао, „ово највише што Србија може да понуди и да одбрани у овом тренутку“.

„Упозоравам грађане да имају право да гласају како хоће или да не гласају, али је ово највише што Срби могу очекивати, више од тога им Србија не може гарантовати и пружити, а сигурно им не могу пружити ни они који врше притисак и хушкају их да не иду на изборе“, рекао је Дачић и додао да ће такви први побећи с Косова.

Он је рекао да северна Косовска Митровица мора да буде центар Заједнице српских општина и да у њој председник не може да буде Албанац.

„Како будете гласали, тако ће вам бити и ту нема никакве дилеме“, рекао је Дачић.

Премијер је рекао да је на данашњем састанку било речи и о имплементацији Бриселског споразума у области правосуђа, полиције као и о раније постигнутим договорима.

Додавши да ће висока представница Кетрин Ештон припремити извештај за земље чланице ЕУ, који би требало да буде разматран на Комитету за опште послове ЕУ, Дачић је подсетио да тај Комитет треба да донесе одлуку о преговарачком оквиру као и одлуку о почетку преговора о чланству Србије у ЕУ, односно датуму одржавања прве међувладине конференције.

Дачић очекује позитивну одлуку, али је нагласио да је за њу неопходно да извештај Кетрин Ештон буде позитиван и садржајан, а да то значи да морају да постоје јасне назнаке да се Србија креће у правцу имплементације Бриселског споразума.

Коментаришући изјаву „косовског премијера“ да су експертске групе данас постигле договор о царинама који ће омогућити да Приштина прикупља царинске дажбине и на северу Косова, Дачић је рекао да је на данашњем састанку само потврђен ранији споразум о Интегрисаним прелазима (IBM) и да никаквих нових договора на ту тему није било.

Претходно је Тачи изјавио да ће тим договором суштински косовске власти убирати царинске приходе на целом Косову укључујући и север.

3Тачи је рекао да влада у Приштини подржава одлуку да се понове избори у три изборне јединице у Митровици и поновио да је Косово изборима у недељу положило европски испит, чиме је дат легитимитет и споразуму Београд – Приштина.

„Косовски премијер“ је рекао да је данас у Бриселу било речи и о примени договора о полицији и правосуђу.

Одговарајући на питања новинара, Тачи је рекао да су обе владе осудиле инциденте током избора на северу Косова, што су учиниле и ЕУ, САД, ЕУЛЕКС и КФОР. „Са Србијом смо читав век имали проблеме, рекао је Тачи, али сада је дошао крај периоду и можемо говорити о почетку напретка који ће уследити на Косову. Све проблеме који се евентуално појаве решаваћемо заједно са међународном заједницом“, подвукао је „косовски премијер“, али је и нагласио Србија има обавезу да се сама избори са својим криминалним и екстремистичким групама које су присутне и на северу Косова и у Србији самој.

Кетрин Ештон: Премијери привржени да обаве задатак

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон је после састанка саопштила да су се премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи сагласили о корацима за успешно окончање изборног процеса, а да ће власти у Приштини одлучити о специфичним елементима тог процеса.

Ештон је у саопштењу, које је пренела њен портпарол Маја Коцијанчич, изразила задовољство таквим исходом састанка с двојицом премијера у Бриселу.

„Премијери су се сагласили и да се убрзаним темпом настави рад на спровођењу априлског (бриселског) споразума, како би се спровођење завршило како је превиђено споразумом“, навела је Кетрин Ештон.

4„Они су потврдили своју приврженост да учине шта је неопходно да се обави задатак“, рекла је Кетрин Ештон.

„Премијер Косова“ Хашим Тачи је након састанка изјавио да ће се поновити гласање на северу Косова али само на три бирачка места у северном делу Косовске Митровице, на којима је иначе и Централна изборна комисија Косова поништила резултате избора.

То је новинарима потврдио и премијер Србије Ивица Дачић.

Тачи је претходно навео да одлуку о датуму понављања избора на три места у северном делу Митровице треба да донесе ЦИК али да би свакако било добро да се до 1. децембра оконча и други круг локалних избора.

Хашим Тачи је навео и да је постигнут договор о царини.

Вучић се прикључио Дачићу

На разговор код високе представнице ЕУ Кетрин Ештон јутрос је први дошао премијер Србије Ивица Дачић и тај разговор је почео нешто после 10.30. Састанак с „премијером Косова“ Хашимом Тачијем је уследио након тога. Разговорима се нешто касније прикључио и први потпредседник владе Александар Вучић.

Ово је, иначе, била 17. рунда дијалога Београда и Приштине. Тема је било и правосуђе, а извештачи из Брисела примећују да је ово био један од краћих састанака.

15.45 – Завршен трилатерални састанак у Бриселу, следећи сусрет 5. децембра.

13.55 – Почео тројни састанак у Бриселу.

13.40 – Вицепремијер Александар Вучић се прикључио српској делегацији.

10.40 – Почео разговор Дачића и Кетрин Ештон.

У Бриселу је данас пре подне почела 17. рунда дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, која ће, према најавама, пре свега бити посвећена локалним изборима на Косову и Метохији.

Председник Владе Србије Ивица Дачић ушао је у зграду Европске службе за спољне послове око 10.30 сато и почео билатерални разговор са високом представницом Европске уније Кетрин Ештон, а очекује се долазак „косовског премијера“ Хашима Тачија, који предводи приштинску делегацију.

5Раније је најављено да ће се током дана делегацији Београда придружити први потпредседник владе Александар Вучић, који ће у Брисел доћи нешто касније.

Како је новинарима јуче рекла портпаролка Ештонове Маја Коцијанчић, ова рунда ће пре свега бити посвећена локалним изборима на Косову.

„Биће речи и о добрим и лошим стварима које су се догодиле током изборног процеса, као и о другом кругу који је заказан за 1. децембар“, најавила је Коцијанчић.

Приштинска централна изборна комисија поништила је синоћ изборе на три места на северу Косова на којима је било инцидената и одлучила да се они понове.

Дачић је јуче, после састанка са министром за трговину и европске послове краљевине Данске Ником Хекерупом, изјавио да је Србија учинила све што је било у њеној моћи да утиче на то да Срби учествују на изборима који су одржани у недељу, 3. новембра.

„У највећем броју општина избори су успешно завршени, одзив бирача је био добар. Такође, веома смо задовољни резултатима изборне листе Грађанска иницијатива `Српска`“, рекао је Дачић и поручио да Србија није хтела да се меша кога ће Срби изабрати на чело општина, али да су желели да знају „да ли можемо јединствено“.

Ипак, како је рекао, многи грађани као и сами кандидати „Српске“ за градоначленике и на дан избора и пре њих били су мета вербалних и физичких напада.

Премијер и вицепремијер Ивица Дачић и Александар Вучић састаће се у Бриселу са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и „косовским премијером“ Хашимом Тачијем. Кључна тема су локални избори на Косову и Метохији који су одржани у недељу.

Премијер Дачић рекао је, уочи пута у Брисел, да очекује да ће међународна заједница донети одлуку о понављању избора за северну Косовску Митровицу.

У међувремену, Централна изборна комисије донела је одлуку да поништи гласање у три бирачка центра у северном делу Косовске Митровице.

Члан Централне изборне комисије Ненад Рикало је у изјави Танјугу рекао да ће пребројавање гласова са осталих бирачких места са севера Косова кренути у среду и да ће то бити урађено у присуству представника општинских изборних комисија и чланова бирачких одбора.

Висока представница ЕУ најавила је да ће се у Бриселу разговарати о даљим корацима у изборном процесу и спровођењу Бриселског споразума.

У изјави за медије Кетрин Ештон је навела да „снажно осуђује“ насиље на појединим гласачким местима у северној Митровици.

Кетрин Ештон је додала да помно прати дешавања на косовским локалним изборима и да честита бирачима. „Ово су били кључни избори за будућност Косова“, навела је Ештонова и додала да су избори у већем делу Косова били изведени у складу са прописима.

Непознате особе упале су у недељу на три бирачка места у северној Митровици и разбили бирачке кутије након чега је гласање прекинуто.

(Танјуг-РТС-РСЕ)