Прочитај ми чланак

Дачић: У 21. веку говорити о Османлијском царству је недопустиво

0

dacic1

Србија не прихвата претње које долазе са турске стране, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић, подсетивши да је Србија гарант Дејтонског споразума.

„Србија је гарант  Дејтонског споразума и сматра да промене Дејтона не може бити без сагласности три народа и ентитета. Чврсто стојимо иза његових одредби… Овакве претње ако су изречене не доприносе миру и стабилности у региону“, истакао је Дачић.

Дачић је на заједничкој конференцији са премијером Александром Вучићем и председником Републике Српске Милорадом Додиком рекао да изјава премијера Турске Реџепа Тајипа Ердогана да ће „ко дирне Бошњаке имати 100 милиона Турака против себе“, рекао да таква изјаве не доприносе миру и стабилности у региону.

„Турска је чланица Савета за имплементацију мира, а то значи да су њени статови важни за будухност БиХ, Србија на жалост није чланица тог савета. Ми сигурно никакве претње које долазе са њихове стране не прихватамо“, рекао је Дачић и нагласио да политика и дипломатија треба да решавају оваква питања.

Дачић је са изјавом турског премијера упознао и америчког државног секретара Викторију Нуланд, а 16. јула у Бриселу са тиме ће упознати и чланове Европске комисије, навео је Дачић и поручио да на такве изјаве треба да реагују међународни фактори.

„У 21. веку говорити о неким паралелама неколико векова уназад, о османлијском царству, то је неприхватљиво за модерне европске вредности којима Србија тежи“, поручио је министар спољних послова Србије.

Србија је, како је рекао, више пута у директном разговору са турским званичницима истицала да су такве изјаве супротне њиховом настојању да буду конструктиван фактор на Балкану.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган изјавио је на једном предизборном скупу да би свако ко на било који начин „дирне Бошњаке против себе имао 100 милиона Турака, те да зато не треба да чуди када турски ратни брод уплови у Неум“, пренео је Вечерњи лист у издању за БиХ.

(Танјуг)