Прочитај ми чланак

Дачић од Николића и Вучића тражи да преузму део терета преговора са Тачијем

0

Ивица Дачић затражиће данас од државног врха да иза његовог дијалога с Хашимом Тачијем одлучније стану председник Томислав Николић и вицепремијер Александар Вучић, сазнаје “Блиц”. Лидер социјалиста не жели да сам плати цех за евентуални неуспех преговора у Бриселу, који полако клизе у ћорсокак након што су Београд и Приштина изнели супротне ставове о заједници српских општина на Косову.

Дачић је свестан да би због преговора, који се настављају у понедељак у Бриселу, могао да буде главни кривац уколико Србија не добије датум за почетак преговора с ЕУ у јуну. Он жели да то предупреди и променио је реторику последња два-три дана и, како тумаче наши саговорници, од оптимисте по питању резултата дијалога прешао је у песимисте.

– Не питајте ме шта ћу да радим, веома је тешко и не знам – рекао је јуче Дачић пред наставак дијалога с Тачијем и додао да ће се о томе данас разговарати на државном нивоу.

Професор Предраг Симић каже за “Блиц” да Дачић “без неких озбиљнијих резултата у дијалогу с Тачијем неће смети да се врати у Београд”.

– Дачић је већ прешао “црвену линију” коју је бранио док је био у власти с Тадићем и зато сада тражи да заједница српских општина буде налик ентитету, односно Републици Српској. Дачић ће само такав резултат моћи да брани у Скупштини Србије – оценио је Симић.

Београд тражи да заједница српских општина има своју аутономију, укључујући скупштину и место премијера. Почетна позиција Приштине је да заједница има статус невладине организације и да остане без извршних овлашћења. Због тако удаљених ставова, премијери Дачић и Тачи тешко ће постићи договор, а како тврде извори “Блица” из Владе и дипломатских кругова, ЕУ ће морати да пронађе компромисно решење ако не жели дебакл у преговарачком процесу.

Србија инсистира да заједница добије сва овлашћења које има РС, мада Дачић у дијалогу с Тачијем не жели да користи тај термин јер је свестан да то неће прихватити ни приштинска страна, а ни висока представница ЕУ Кетрин Ештон. Београд тражи да заједница има све три гране власти – извршну, законодавну и судску, а да се одборници за заједницу српских општина бирају директно или делегирањем. Овлашћења заједнице српских општина би се односила и на школство, здравство, правосуђе и друга подручја од интереса за Србе, док на северу Косова не би било безбедносних структура Србије.

Тачи је, међутим, поручио да заједница српских општина не може бити замена за општинске скупштине, већ је понудио три козметичка решења која су на нивоу да заједница има овлашћења да издаје публикације, дају консултације, држе округле столове и конференције за медије. Он је додао да постоји могућност да његов дијалог с Дачићем буде окончан без потписивања било каквог споразума.

(Блиц)