Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ Срби у Црној Гори треба да уђу у власт и направе коалицију са ДПС Ђукановића

0

Срби у Црној Гори требало би да уђу у власт и направе коалицију са Демократском партијом социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића, каже министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

– Мислим да би Срби требало да направе коалицију са Милом Ђукановићем и уђу у власт. Срби у Црној Гори не треба да се баве високом политиком јер они треба да уђу у власт. Али, Срби као Срби, никада нису јединствени и не верујем да ће послушати ово што стално причам – истакао је Дачић, гостујући у емисији „Упитник“ на РТС-у.

foto: flickr

Упитан да ли ће се оваква изјава протумачити као мешање у унутрашње ствари Црне Горе, Дачић је навео да када он „доведе делегацију из Србије, макар је половина из Црне Горе“.

– Нема другог начина осим уласка у власт. Мило Ђукановић са муслиманима и Хрватима, односно њиховим партијама прави већину, према томе српске партије доживљава као угрожавајући фактор. Време је да се то промени – рекао је Дачић.

Он је оценио да то што „Срба има само седам одсто у државној администрацији Црне Горе је њихова кривица, односно кривица њихових политичких представника“.

Дачић је додао да га у Црној Гори интересује положај Срба и да га друге ствари не занимају. Он је индиректно критиковао изјаву црногорског председника Мила Ђукановића о томе да из кругова у Србији долазе нове медијске офанзиве.

– Мене уопште не занима Црна Гора, ја сам из Србије и Црна Гора је за мене друга држава. Они су донели ту одлуку и срећно. Они мисле да свако јутро устајемо и мислимо на њих – рекао је Дачић.

Српски шеф дипломатије је оценио да је уједињење 1918. године била велика грешка српске тадашње политике.

– Дај Боже да никада нисмо били у истој држави са Словенцима, Хрватима. То су наши функционери погрешили 1918. године. То је била велика грешка – поручио је Дачић.

Он је додао да се не може бити у браку са неким ко то не жели.

– Нисмо ми хтели Југославију, то је хтео Александар Карађорђевић. Југославију су хтели Словенци и Хрвати да би се спасили аустријске окупације – рекао је Дачић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!