Прочитај ми чланак

Дачић: Пуч у Турској као 5. октобар, фали само песница

0

Лесковац -- Лидер социјалиста Ивица Дачић покушај војног пуча у Турској упоредио је са демократским променама у Југославији 5. октобра.

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

Говорећи о највећим достигнућима СПС-а у претходних 26 година, Дачић је истакао Дејтонски споразум и Резолуцију 1244, али и поновио да се оправданост бомбардовања Србије 1999. године треба испитати.

„Нови министар спољних послова Енглеске Борис Џонсон је у свим активностима у Србији учествовао 1999. године са српским народом на мостовима, јер је био против бомбардовања Србије, односно Савезне Републике Југославије“, казао је Дачић додавши да ће „кад-тад, неко одговорати за бомбардовање“.

Дачић, који је и министар спољних послова у техничкој влади Србије, рекао је да Србија „има неслагања са Турском“, али је и осудио покушај пуча у тој земљи, поредећи га са 5. октобром 1999. године у Србији.

„Добро знате шта наша партија мисли о тим пучевима, о насилном доласку на власт. То ништа није донело српском народу, па неће ни турском, а сигуран сам да тај пуч има доста примеса са стране и можда му само фале нека оруђа и неке слике, или оно што се код нас дешавало, песница, Отпор, пиштаљке. Сада је потпуно јасно да је обарање руског авиона извео пилот који је припадао пучистима, а данас када је Турска обновила везе са Русијом, то очигледно некоме није одговарало“, оценио је Дачић.

Главни одбор социјалиста одлучио је да Славица Ђукић Дејановић замени Александра Антића на функцији заменика председника странке.

Осим тога, лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма предложио је да Дачић буде кандидат њихове коалиције на председничким изборима 2017. године.