Прочитај ми чланак

Дачић: Последице по помирење, очигледно је да ова пресуда има политички предзнак

0

Дачић каже да су њом потврђени двоструки стандарди тог суда и међународне заједнице у односу према злочинима на подручју бивше Југославије.

„Ово ће оставити тешке последице по процес помирења у региону. Како неко од нас тражи да осудимо све злочине, а други могу да не осуде злочин према српском народу? Такође, ово ће сигурно оставити поседице по наш однос према Хашком трибуналу. Ми ћемо ту сарадњу свести само на технички ниво“, рекао је Дачић.

Хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач ослобођени у Хашком трибуналу скоро свих тачака оптужнице за злочине у Олуји. Стигли су око 16х у Загреб.

Овом одлуком изненађена је јавност у Србији, али и бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте.

Према његовим речима, Србија у стварима у којима је у праву треба да буде чврста до краја, а не да сав свој потенцијал исцрпљује у свађама због фусноте и звездица.

„Ова пресуда није у складу са, чинило нам се, опредељењем међународне заједнице да се објективно приступи свим ратним злочинима и да се кроз процес помирења свако суочи са тим да су злочини почињени и да за то неко мора да одговара“, изјавио је Дачић новинарима у Зрењанину.

Према његовим речима, Хашки суд може да донесе било какву пресуду, али у анале ће ући то да су два већа истог суда донеле две тако опречне осуде.

„Очигледно је да ова пресуда има политички предзнак. Она је имала за циљ да Хрватску ослободи одговорности за почињене злочине над Србима. Реалност је потпуно другачија, више од 200.000 Срба је протерано из Хрватске, више хиљада је убијено“, консатовао је Дачић.

„Да ли је у модерној Европи могуће да неко протера 200.000 и убије више хиљада цивила а да за то нико не одговара? Чинило ми се да то није могуће, али сада видимо да је и то могуће“, рекао је Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић примио је данас митрополита волоколамског и викара руског патријарха и том приликом изразио уверење да ће следеће године доћи до сусрета патријарха двеју земаља.

Митрополит Иларион, који је и председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, пренео је премијеру Дачићу поздраве руског патријарха Кирила, саопштено је из владе.

Он је изразио уверење да Влада Србије свесрдно ради на унапређењу добрих односа између Србије и Русије и нагласио важност како духовне и културне, тако и економске сарадње две земље.

Премијер Дачић је изразио уверење да ће „у следећој години доћи до сусрета патријарха двеју земаља, што ће бити велики допринос даљем унапређењу свеукупне сарадње Србије и Русије“, наводи се у саопштењу.

Дачић је захвалио руској цркви за хуманитарну помоћ коју пружа Србима на Косову и Метохији, као и на помоћи коју пружа на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве у Београду.

 

(Танјуг)