Прочитај ми чланак

Дачић поручио Ђукановићу: Нећемо на Црној Гори вежбати инаћење због Косова

0

dacic-1

БЕОГРАД – Премијери Србије и Црне Горе Ивица Дачић и Мило Ђукановић сложили су се данас у Београду да односи између две државе иду узлазном путањом, а Дачић је поручио да Србија нема никакве скривене намере у односу на Црну Гору ни по питању њене државности ни у односу на будућност.

Двојица премијера констатовала су и да сва питања која се сматрају отвореним треба решавати уважавајући интересе обе земље.

„Потребно је да се релаксира неприродна ситуација а то је, да су односи између Србије и Црне Горе били оптерећени непотребним питањима која су била у супротности са заједничким расположењем између народа,“ рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре у Палати Србија.

Према Дачићевим речима, све о чему је данас разговарао са Ђукановићем, као и оно о чему су разговарали током његове раније посете Подгорици, од историјске је важности за две државе и два народа.

„Констатујем да данас није било никаквог спорног питања које не бисмо могли да решимо дијалогом. Ово је велики корак напред,“ поручио је Дачић.

Ђукановић се сложио са Дачићем да односи иду узлазном путањом и изразио задовољство што је у посети пријатељској Србији.

„Осим онога што нас везује из историје, везују нас и вредности које делимо и заједнички циљеви – да Црна Гора и Србија буду део уједињене европске породице, што захтева реализацију захтевних реформи. Нема ни једног озбиљног проблема у односима између две земље,“ рекао је црногорски премијер.

Истакавши да очекује да Црна Гора постане у наредним годинама једна од најдинамичнијих инвестиционих дестинација, Ђукановић је нагласио да су врата Црне Горе отворена за инвестиције из Србије и за сарадњу у свим областима, а посебно у области производње хране која је дефинисана као приоритетна шанса.

У разговору о двојном држављанству премијери су констатовали да две државе имају различите концепте за решавање тог питања и да је у овом тренутку тешко доћи до компромиса.

Дачић је с тим у вези истакао да „не треба од тога правити никакву драму“, а Ђукановић је нагласио да ће се временом и са све мањим политизовањем овог питања отворити простор за нека компромисна решења.

На питање новинара да ли је било речи о Дарку Шарићу, Ђукановић је рекао да се о њему конкретно није разговарало, али да је афирмисана већ унапређена полицијска сарадња.

„Шарић је само једно од питања којим се бавимо,“ рекао је Ђукановић.

Serbian Prime Minister Ivica Dacic visits HungaryДачић: Нећемо на Црној Гори вежбати инаћење због Косова

Дачић је изјавио да сматра да је одлука Подгорице да призна једнострано проглашену независност Косова била погрешна, али да Србија нема намеру да се због тога инати с Црном Гором.

„Тај проблем у нашим односима је настао пре неколико година. Ако смо нормализовали односе са свим западним државама које су признале независност Косова и које су биле промотери и спонзори те независности, нећемо ваљда са Црном Гором да вежбамо инаћење. Ми сматрамо да је то била грешка, али је и грешка наших руководстава што нису предлагала решења“, рекао Дачић.

Он је истакао да Ђукановић, и поред разлике у погледима две државе о Косову, има разумевање за ставове Србије о напретку и тешкоћама кроз које представници Београда пролазе у бриселском дијалогу.

Подсетивши да се далеко одмакло у примени бриселског споразума Дачић је навео да је управо данас обављен разговор са представницима полицијске администрације са севера Косова који су подржали владину политику, чему је, како је рекао, доказ и то што је 338 њих прихватило да буду пензионисани и да наставе рад у косовској полицији.

Свој на своме у Подгорици, али лепо је и у Београду

Ђукановић је рекао да се најбоље осећа у Подгорици, али да му је лепо и у Београду као и у другим престоницама региона.

На питање новинара где се лепше осећа – у Београду или Загребу и где се осећа као „свој на своме“, Ђукановић је одговорио:

„Свој на своме се осећам у Подгорици, али јако лепо се осећам и у Загребу и у Београду и у свим државама региона.“

Србија и Црна Гора су очекивано имале етапу у којој се нису најбоље снашле, додао је, и тада је на пробу стављено било и традиционално наслеђе две земље, али „срећом, без великих последица“.

„Сада видимо ефекте поправљања свега тога. Лепо се осећам овде,“ закључио је Ђукановић.

Премијер Црне Горе састао се у Београду и са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем као и са председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем.

 

(Танјуг)