Прочитај ми чланак

Дачић: Одговараће државни органи зато што нису спречили постављање споменика

0

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић најавио је да ће тражити утврђивање одговорности надлежних у државним органима, који нису урадили свој део посла у случају постављања споменика погинулим припадницима ОВПБМ у Прешеву.

„Нису нама криви само Албанци, криви су и државни органи, зато што нису спречили постављање споменика“, нагласио је Дачић.

„Не могу да схватим да ме нико није информисао о томе да би требало да буде постављен такав споменик“, рекао је Дачић и напоменуо да би наредио да се постављање споменика онемогући, да је био обавештен о тој намери.

„Споменик није исклесан у Власотинцу за један дан. Да нико није обавестио мене и Александра Вучића, који руководи Саветом за националну безбедност – то је недопустиво понашање државних органа“, оценио је Дачић.

Он је подсетио да на југу Србије постоје још 22 слична споменика, али их држава није склањала зато што нису директна провокација Србије, као што је то био случај са оним у центру Прешева.

Истичући да је цела међународна заједница рекла „да је то наше унутрашње питање“, Дачић је оценио да је Албанцима одговарало да споменик уклони држава, „зато што нико од њих не жели да преузме одговорност“.

Дачић сматра да је неопходно радити и на решавању проблема са прописима који регулишу постављање споменика, јер су важећи конфузни и омогућавају да се овакве ствари десе, што му је рекао и министар правде Никола Селаковић.

 

(ФоНет)