Прочитај ми чланак

Дачић: Нисам срушио споменик у Прешеву, али спречио сам Тадића да смени Ђиласа!

0

Власт у Београду није у кризи, али нећу да трпим шамаре, поручио Ивица Дачић

Историјска шанса.
Председник СПС и премијер Ивица Дачић рекао је јуче да власт у Бео­граду није у кризи и поновио да је Драган Ђилас на власти захваљући њему.

Он је навео и да је Драгана Ђиласа хтео да смени Борис Тадић, а да у томе није успео јер то социјалисти нису хтели. Дачић је додао да је „то био неки план на почетку свега овога“.

– Није у кризи градска власт и до сад није било иницијатива да се промени, али ја нисам баш толики мазохиста да трпим шамаре, морам да вратим – рекао је Дачић на ТВ Пинк.

Дачић сматра да су највећа достигнућа Србије у 2012. години промена власти и стварање услова за почетак преговора са ЕУ у првој половини 2013.

– Потпуно је реално очекивање да Србија до краја јуна почне преговоре са Унијом, а кључни разлози за то су напредак дијалога са Приштином и борба против криминала и корупције – рекао је Дачић.

Истичући да има много замерки на однос Брисела према Београду, Дачић је нагласио да је Србији ипак потребна ЕУ пошто би била „наша историјска грешка, пред нашом децом, да за 20 година живе у земљи која је изоловано острво у Европи“.

– Ја нисам еврофанатик. Имам много примедаба на ЕУ, на њен однос према нама. Србија је годинама довођена у позицију парије у Европи. И не хрлим одушевљено на састанке у Брисел. Али када разговарам са својим колегама које су чланови ЕУ – и они говоре сличне ствари.

“Споменик ће склонити сами Албанци, а уколико они то не могу или неће онда ће то урадити влада. Нећу отићи у Брисел док тај споменик не буде склоњен”, рекао је Дачић.
Споменик није и даље склоњен, а Шиптари поручују да им не пада на памет да то ураде.

Неки од њих ми кажу да се нећемо много усрећити. Али они су унутра. Ја бих волео да дођемо у исту такву позицију. Да уђемо унутра, па ако нам се не свиђа, да изађемо – рекао је Дачић.

У новогодишњем интервјуу Тањугу Дачић је истакао да платформа о Косову и Метохији „није наишла на разумевање“ Запада због позива на прекид техничког дијалога са Приштином.

Кад је реч о Резолуцији која ће се наћи пред посланицима 11. јануара – после заједничког састанка Владе и председника, око Божића – Дачић је казао да је „у току дефинисање самог текста“.

У 2013. години скочиће нам стопа економског раста
Дачић је оценио да ће стопа економског раста у Србији у наредној години бити највећа у региону, а најавио је и почетак великих структурних пројеката.

– Требаће нам одређено време да изађемо из економске кризе, економски параметри нису повољни. Очекујем да ћемо следеће године имати највећу стопу економског раста у региону и да ће почети велики структурни пројекти – рекао је Дачић за Радио-телевизију Пинк.

Повезаћемо дијалог и евроинтеграције
– Резолуција ће говорити о основним принципима који су битни, а то је да нећемо признати такозвану државу Косово , да сматрамо да фокус нашег предлога јесте у ствари положај српске заједнице, да је у даљем дијалогу сигурно да ће Срби са Космета имати значајну реч. И да сматрамо да све то треба да буде праћено напретком у процесу европских интеграција – рекао је Дачић.

(Курир)